Bernt er god på alternativ medisin

Unknown
Dato
Tirsdag 16. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

ann: hei! jeg er ei jente på 41 år.har hatt regelmessig mens,ca den 7.hver mnd.har hatt svettetokter og frysninger,gråter av den minste ting,irritabel.har ikke tort å ta gravitest.er det mulig at jeg er kommet i overgalderen,og hva er symptomene?takker for svar
Bernt svarer: Symptomer på at du er kommet i overgangsalder er uregelmessig mens - du kan begynne å hoppe over sykluser - eller det går lenger tid mellom hver mens - hetetokter - mere svetting og humørsvingninger både irritabilitet og depresjon og mere uro er vanlig.

Du skulle hatt mens 7.mars skjønner jeg, så du har gått 9 dager over vanlig mens tidspunkt - det er helt normalt i at det skjer av og til. Men, hvis du tror du kan være gravid - bør du likevel starte med en gravitest.

Sol: Hei !
Lurer på om du har noen råd om alternativ beh. av leversykdommen PSC. Spesielt kløen denne sykdommen medfører ! (ser ut som "Kjøttkake" på bena)
Bernt svarer: Regner med at PSC er en forkortelse for primær sklerotiserende cholangit. Det er en autoimmun sykdom der kroppens immunapparat går til angrep på eget vev, i dette tilfelelt er det gallegangene i levern som angripes av kroppens immunreaksjoner. Gallegangen blir trange og betente, sykdommen kan være arvelig og er vanligst i Skandinavia og Nord-amerika.

Hudkløen får du fordi gallegangene blir trange og det hindrer utskillese av bilirubin - gallefargestoffer - som hoper seg opp i blodet og gir kløen - urinen blir da også mørk fordi gallefargestoff konsentrasjonen i blode blir så stor at noe går over i urinen.

Noen kan gå med sykdommen i mange år uten at den utvikler seg raskt, mens andre får en raskere utvikling og hos noen blir da levertransplantasjon eneste behandlingsalternativ. Årsaksammenhengen er ikke klarlagt, vi vet ikke hvorfor sykdommen utvikler seg - men det antas at immunreaksjoner mot bakterier i tarmen kan være en mekanisme - denne hypotesen styrkes av at mange med PSC også har en inflamatorisk tarmsykdom. Det finnes ingen sikker effektiv behandling for å kontrollere sykdommen, men vår erfaring er at det å få på plass en god tarmflora med rikelig med lactobasciller og bifidobakterier kan dempe sykdomsaktiviteten på samme måte som det gjør ved inflamatoriske tarmsykdommer som ulcerøs colitt og crohns sykdom.

Du kan da bruke et bredspektret probiotika som biocare bioacidophilus intensiv til mat 1-2x daglig, fås i helsekost. Et antinflamatorisk kosthold, med rikelig med mørke bær, kål og løkgrønnsaker som har antinflamatoriskvirkning på tarm. Andre ting som er viktig er å redusere sukkerinntaket og inntaket av raske karbohydrater som sitmulerer bakteriell overvekst i tarm. Mange kan også ha lettere immunreaksjoner mot helt vanlige matvarer som hvete og melk etc - disse immunreaksjonene kan også bidra til å forverre sykdomsutvikling - dette kan være lurt å kartlegge. Stoffer som har betennelses dempende effekt på slimhinner i mage tarm som gurkemeie og ingefær kan også være verdt å prøve.
Gro: Hallo Bernt! Hva mener du om rensekurer? Man snakker jo så mye om avfallsstoffer i kroppen, og at kroppen trenger rensekurer med jevne mellomrom, for å få mer energi. Takknemlig for svar.
Bernt svarer: Hvis du med rensekurer mener kurer som tømmer tarmen, avlaster toksisk belastning på lever og nyrer så tror jeg det kan være lurt å gjøre med jevne mellomrom.

Men det viktigste du gjør er å leve sundt og regelmessig i det daglig, ingen rensekurer kan rette opp en usund livsførsel.

Men det er nok sundt å tømme tarmen med et ikke irriterende avføringsmiddel av og til, f. eksempel 2-4 ganger i året og så igjen med probiotika - gode laktobasciller og bifidobakterier for tarmen.

På samme måte er det viktig å ikke belaste lever med unødig med levertoksiske stoffer som alkohol, muggtoksiner, andre løsemidler og leverskadelige tilsetningstoffer i mat. Et stort inntak av friske løk kålgrønnsaker har en avgiftende virkning på lever, det har også urter som mariatistel og gurkemeie og artisjokk f. eks.

Nyrefunksjonen er det også viktig å avlaste, jeg kan legge ut en artikkel jeg har skrevet om rensekurer på nettsidene til Balderklinikken i løpet av noen dager hvor du kan lese mere om dette.
Anna: Hallo Bernt!

Mange mener tranebær visstnok er bra og forbyggende mot visse kreft-typer, stemmer dette?
Bernt svarer: Tranebær er mest kjent for inneholdet avstoffer som hemmer kolibakterier i å feste seg til slimhinnende i urinveiene og kan derfor brukes til effektivt å behandle og forebygge infeksjoner i urinveiene. Hos kvinner er 95% av urinvieinfeksjonene forårsaket av kolibkaterier - tranebær ekstrakt bør derfor være første valg i behandling og forebyggelse av urinveisinfekjsoner hos kvinner fordi det har god effekt og gir mindre bivirkninger enn andre antibiotika.

Ny forskning gjort av Catherine Neto ved University of Massachusetts-Dartmouth og hennes kollegaer viser at proanthocyanidiner i tranebær har hemmende effekt på vekst av flere typer kreftceller. Også andre stoffer i tranebær som quercetin og urosolic acid er antioksydanter som beskytter mot kreftutvikling.
Tranebær har derfor som de fleste andre mørke bærsortene rikelig med antioksydanter som gjør at inntak av disse stoffene beskytter mot kreftutvikling i blant annet luftveier, fordøyelsesorganer og beinmarg.