Ekspertsvar

Lillian: Hei
Har fått Provera av legen min. Har sterke langvarige mensblødninger, spesiellt hvis jeg hopper over en mnd el to. Har også fått cyclokapron. Venter på innkalling til sykehus, for vurdering om brenning av slimhinnene i livmoren. Hun sa at det var vanlig å gi Provera før et slikt inngrep. Når jeg leser pakningsvedlegget til denne medisinen, ser jeg det er mye bivirkninger. Økt hårvekst blant annet. Er plaget med dette fra før, og har ikke lyst til å få enda mer skjemmende hår. Dette har vært et stort problem så lenge jeg kan huske. Vet ikke hvordan dette virker hvis jeg bare bruker Provera en kort periode. er det kanskje noe annet jeg kan få i stedet. Har ikke begynt å ta disse tablettene enda, skulle vente til neste mens. Håper du kan gi meg noen råd her.
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei!

Provera er et syntetsik progesteron som har androgene egenskaper, dvs at noen får som bivirkning kviser, hårvekst, fet hud etc.
Det er veldig forskjellig hvordan dette slår ut for den enkelte, men siden du skal ta det en kort periode så ville jeg ikke vært så bekymret.
Provera har ofte en god effekt på kraftige og langvarige blødninger og gjør at livmorslimhinnen blir tynn. Da blør man mindre. Når slimhinenn er tynn, så er det også lettere å få med seg så mye slimhinne som mulig under brenning, men det er ikke absolutt nødvendig å ta det på forhånd.
Det er ike noe annet du kan ta i stedet- de andre preparetene som er aktuelle har samme bivorkningsmønster, dessverre.
Lykke til!
Hilsen Åsle-Marit