Ellen kan mye om brystkreft

Unknown-1
Dato
Mandag 22. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

ellen: Kjære rose!
Det er ikke så lett å besvare spørsmålet ditt da jeg ikke har hele det histologiske svaret ditt. Umiddelbart vil jeg berolige deg med at en svulst på 2 cm uten spredning til armhulen, har meget bra prognose. Legen din har sånn sett gitt deg korrekt informasjon. Cellegift skal nærmest alle som får brystkreft under 40 år, ha. Det er ikke fordi du er sykere enn andre du får dette. Det at du skal benytte Herceptin tyder på at svulsten din har mange mottakere for en tumormarkør som heter HER2. Dette i seg selv kan tyde på en litt mer rasktvoksende svulst, men når du får Herceptin så blir prognosen din like god som om du ikke hadde for mye HER2. Det er ingen grunn til at legen din ikke skal fortelle deg sannheten eller beskytte deg for noe. Lykke til videre!
ellen: Kjære Vår 1970!

Det er flott at du ønsker å leve sunt, men som du vel selv er inne på, så må du huske at det er noe som heter livskvalitet også! Livet er ikke, og skal ikke, bare være forsakelser. Sukker har også gode egenskaper og virker bl.a. positivt på humøret og vin kan også ha helsemessige gunstige effekter, dog alt med måte. Det er riktig at mye sukker og vin kan være uheldig, men jeg kan ikke se at det er noen grunn til at du ikke uten dårlig samvittighet kan unne deg et par glass vin og noen biter sjokolade i uka!
ellen: Kjære Unni!
Begrepet mikrometastase skal bety at det er en bitteliten spredning til lymfeknuten som har en størrelse på mellom 0.2 og 2 mm. Noen bruker også begrepet om spredning på mindre enn 0.2 mm, men dette skal hete isolerte kreftceller og ikke mikrometastase. Det har vært gjort flere studier for å avgjøre den kliniske betydningen av å ha en slik liten spredning. Prognosen endres bare i ubetydelig grad dersom det er mikrometastaser i lymfeknute i armhulen.
ellen: Kjære annek!
Du har vært veldig heldig som ikke hadde spredning til vaktpostlymfeknutene dine! Spredning til lymfeknuter i armhulen er i dag den faktoren som er viktigst for å si noe om prognosen ved sykdommen. Dernest kommer størrelsen på svulsten. Trening og fysisk aktivitet er den viktigste og eneste sikre måten vi i dag vet at du kan forebygge brystkreft på. Så ut i solen og gå en tur hver dag! I tillegg bør du være måteholden med alkohol, unngå å legge på deg og helst ikke benytte østrogen i overgangsalder.

Dessverre kan vi aldri gi en friskmelding etter behandling for brystkreft. Sykdommen KAN komme tilbake 10 og 20 år etter behandling, men det er SVÆRT SJELDEN. De fleste som får tilbakefall, får det i løpet av de første to-fem årene etter operasjon. Prøv og tenke på deg selv som frisk, det er helt i orden! 90% av alle brystkreftopererte lever etter 5 år. Det er en kraftig forbedring i prognose på få år.
Unni: Hei Ellen,
Jeg har lest at det er større sjanse for tilbakefall hvis det er spredning til lymfeknuter i axillen. Men hvis det er en mikrometastase i kun én av vaktpostlymfeknutene, og ikke spredning til noen andre lymfeknuter, regnes dette da likevel som spredning til lymfeknutene? En mikrometastase er visstnok for liten til å kunne starte spredning, ikke sant? Er dette da spredning til lymfeknuter?
ellen: Kjære Sina!

Ja, jeg vil absolutt anbefale deg å ta det med ro fortsatt. Det er ikke uvanlig at det går minst et år etter avsluttet behandling før man er helt seg selv igjen. Det er individuelt hvor lenge man bør være sykmeldt, det er egentlig bare du som kan svare for det. Jeg vil dog anbefale at du er helt sykmeldt noen uker etter avsluttet strålebehandling og deretter gradvis trapper opp arbeidsnærværet ditt. Jeg tror man skal ta hensyn til at brystkreftsykdom påvirker både psyke og soma (kropp). Man vet ikke helt årsaken til fatigue eller hvem som er mest utsatt for det, men det er nok vitkig inntil vi vet mer å ta hensyn til at kroppen trenger tid til restitusjon etter en så tøff behandling. Lykke til!
ellen: Hei Synnøve!

Etter norske retningslinjer skal pasienter kontrolleres etter ca. et halvt år etter operasjonen. Men du har helt rett i at det kan være smertefullt å ta mammografi under pågående strålebehandling. Derfor vil man de fleste steder utsette denne halvtårskontrollen til ca. 8 måneder slik at strålebehandlingen gjøres ferdig. En annen måte å gjøre det på er å få en klinisk undersøkelse av kirurgen og at mammografien utsettes til avsluttet strålebehandling og at du får en ringetime for svaret. Lykke til! Det er utrolig sjelden at det oppdages noe galt ved denne kontrollen!
Sina: Hei Ellen!
Jeg er 44 år. Jeg fikk brystkreft for litt over et halvt år siden. Jeg har vært gjennom Cellegift og er nå i sluttfasen av strålingen.
Jeg har vært sykemeldt 100% helt siden jeg ble operert. Er det anbefalt å være sykemeldt en periode etter endt behandling? Er det større fare for fatique hvis man ikke tar det veldig rolig etter at man er ferdig behandlet?
Synnøve: Hei!
Jeg er 45 år og ble operert for brystkreft (brystbevarende) i okt-09. Hadde ikke spredning til lymfeknuter. Jeg har vært gjennom 6 cellegiftkurer og er nå begynt med stråling og Tamoxifen tbl. Jeg har fått innkalling til kontroll hos kirurg med mammografi nå før påske. Jeg synes det var veldig tidlig? Er det noe særlig å ta mammografi når jeg er under strålebehandling? Jeg ringte og spurte om det stemte at jeg skulle til kontroll allerede nå, og fikk til svar at legen hadde skrevet det i notatet etter operasjonen.at jeg skulle kalles inn til kontroll etter ca 6mnd. Nå tenker jeg alle rare tanker. Det hadde vært fint med ditt synspunkt på dette.

rose: Hei Ellen!
Har nettopp vært til kontroll etter brystkreftoperasjon hvor hele brystet ble fjernet, er 39 år. Var veldig spent på hva de hadde funnet ut. Legen som opererte meg sa egentlig veldig lite. Han sa ingenting "negativt". Svulsten var 2 cm og kreften hadde ikke spredd seg til noen av lymfeknutene. Videre behandling er cellegift og herzeptin. Har etterpå tenkt på om det er noe han har unnlatt å si for å "verne" meg, altså om tingenes tilstand er verre enn det som kom frem under samtalen med legen min. Er det vanlig å tenke slik? Lurer hele tiden på om han har sagt hele "sannheten".
annek 2010: Blir man noen gang frisk av brystkreft? Når kan man eventuelt si at en er frisk?
Vår 1970: Hei

Jeg er en jente på 40 som har fått brystkreft. Jeg tør ikke lenger spise mat med sukker, drikke meg et glass vin, spise usunn mat osv., da jeg tenker at det kommer til å forårsake at jeg vil få tilbakefall av kreften. Jeg tenker veldig mye på at jeg må leve "riktig" slik at jeg ikke får kreft igjen. Er blitt veldig fokusert på å spise mye mat med masse antioksidanter i, tenker at jeg da kan hindre tilbakefall. Hva sier du til dette?
annek 2010: Hei

Ble nylig operert for brystkreft hvor jeg fjernet det ene brystet. Under operasjonen ble det ikke funnet kreftceller i noen lymfeknuter, fjernet kun to lymfeknuter, og de var som sagt "friske". Hvilken betydning har det at lymfeknutene er "friske"? Et spørsmål til er om trening er en viktig faktor for å kunne hindre tilbakefall?