Ekspertsvar

47 år ... hjelp: Hei. Føler jeg trenger litt veiledning og gode råd her. Fjernet livmor og hals for 1 år siden. Hadde noe overgangsplager før det. Er 47 år. Østrogennivået mitt er meget lavt. (nærmest ingenting). I tillegg har jeg sterk fybromyalgi. Spiser naturmedisin Estrogenia og tar omega og andre vitaminer. Fått 3 akupunkturbehandlinger der jeg blir helt slått ut de første dagene. Føler noe mindre svettetokter da men de er tilbake igjen etter ca 3 dager. (svettetoktene og følelse av kvalme/uro /depresjon er stor) Våkner opptil 4 g i timen pr natt med av og på dyne pga svettingen. Holder på å blir rimelig utkjørt nå.Lurer på om jeg skal krype til legen og be om østrogen selv om jeg helst ikke vil det. Har hjerte og hjerneslag i familien da både min mor og far fikk det i rimelig ung alder. (min far 57 år da han fikk slag første gang. mor 63.) Så både jeg og legen er i tvil hva som er best.... HJELP... ? Å ha en fin dag. :)
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei!

Du kan bruke rene østrogener siden du har fjernet livmoren. Pga amilieananmnesen din, så anbefales det at du bruker østrogen i plasterform og ikke tabletter. Plasteret finnes i mange ulike doseringer, og man kan justere det oppover til mnan finner en dose som passer.
Legen din har kanskje utredet deg mhp familiær blodpropprisiko. Det går også an å spise Albyl-e i tillegg til østrogenplaster hvis legen ut fra familiehistorien finner at du vil ha nytte av det.
Ellers er det mange andre generelle råd hvis du ikke vil ta østrogen. De finner du ellers på denne siden under alternativ medisin, men jeg regner med at det er mitt råd som skolemedisiner du er ute etter.
Lykke til!