Åsle-Marit kan mye om overgangsalderen

Unknown-2
Dato
Tirsdag 13. april
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

trixi: har ikke hatt mens på over 2 år...egentlig har jeg lite plager,noen få hetetokter,men skjeldent..er det normalt å få såre/ømme brystvorter,slik som før når en skulle ha mensen?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det kan du nok få. Den første tiden etter siste mens vil kroppen fremdeles merke cykliske svigninger som etterhvert blir borte.
Pysa: Hei, er en kvinne på 55 som i mange år har slitt med kraftige mensblødninger.De siste 3-4 årene har mensen vært mer uregelmessig, men enda sterkere blødning. Av og til kan jeg blø i flere uker, men da med lite blødning. Har flere muskelknuter, ca 5 cm store.Har hatt en utskrapning for 3 år siden, med en provera kur, det hjalp ingenting. Har avbestilt time til både avbrenning av livmorslimhinnen og innsetting av hormonspiral da jeg er veldig pysete og redd av meg!Har fått ny time til å brenne av livmorslimhinnen etter en veldig sterk blødning nylig. Målte blodprosenten til 7,8 og jerninnholdet til 3.Tør jeg ta den "operasjonen"?Har hørt at livmoren må være normal da og det er den vel ikke med muskelknuter?Hadde håpet at det snart skulle slutte av seg selv...det var et halvt år siden jeg hadde hatt en slik sterk blødning sist...
Åsle-Marit svarer: Hei!

Anbefaler på det sterkeste brenning av slimhinnen. Se på det som en brenning av slimhinnen ved ukontrollerbar neseblødning. Du fjerner bare det ytteste laget, og selv om du har knuter, så er det nok til at mensen blir mye mindre.
Det er et dagkirurgisk inngrep oftest i spinalbedøvelse., og du vil ha noe utflod i 3 uker.
Selv om du er 55 år, så er det jo noen som fortsetter å blø noen år til. Det er sikkert tatt hormonprøver av deg. Og hvis de ikke viser noen endringer, så vil mensen fortsette i noen tid til.
Selve inngrepet er altså ikke så mye å grue seg til, og gir forhåpentligvis iallefall den gevisnten at du slipper så mange gyn us!
55,åring: Hei
Kan du gi meg et råd hva jeg skal bruke for mine hetetokter. Jeg er 55 år og har vært i overgangsalderen siden 1997.
Sluttet med østrogen, som jeg hadde brukt i ca 10 år, for 1,5 år siden. Har brukt nutri5 siden da, og nå hjelper det lite. Har ofte hetetokter natt og dag. Sover dårlig i perioder. Har du noe erfaring med progresteron krem om det kan være til hajelp.
Hilsen en som sliter
Åsle-Marit svarer: Hei!

Jeg tror ikke progesteronkrem gir tilstrekkelig effekt siden du har hetetokter natt og dag. Hetetokter er et symptom på østrogenmangel. Hvis du ikke er eldre enn 55 år, ville jeg startet med østrogener igjen, hvis det da ikke er andre kontraindikasjoner som gjør at det ikke er å anbefale. Det er kommet et nytt preparat det siste året som heter Eviana, som er "Activelle light". Ofte er det ikkke så mye østrogentilskudd som skal til før en føler seg mye bedre.
56-årgang EBB: Hei! Flott med denne hjemmesida.
Er det ei vanlig erfaring at hetetokter også kan ha sammenheng med stress og mental konsentrasjon? Jeg har nå hatt ferie i noen uker, og da kom de sjeldnere. Er det ellers normalt å ha mer behov for hvile enn før; at "batteriene" blir fortere "utladet"? Kan man også bli litt glemsk? Nesten som ammetåke?
Åsle-Marit svarer: Ja og ja og ja.
Hetetokter blir verre ved stress, det er en erfaring som mange gjør seg.
Det er også mange som føler mer behov for å ha litt mer tid for seg selv, for å lade opp igjen.
Konsentrasjonsproblemer er også velkjent.
Hannah: Hvor lang tid tar det fra man starter på Activelle til man merker bedring av hete/svettetokter? Har tatt det i 5 dager, men merker ikke noen bedring. De kommer som "avtalt" hver 2 time hele døgnet..
Et annet spørsmål: Jeg tar også nattlysolje "Efamol". Er dette greit å ta sammen med Activelle?
Åsle-Marit svarer: Det tar litt mer enn 5 dager før Activelle virker. la det gå 3-4 uker og jeg tipper du vil kjenne bedring, og enda mer etter 12 uker.
Du kan godt bruke nattlysolje sammen med Activelle.
Dame 35: Hei, er ei dame på 35år som har fått vite at jeg er kommet i overgangsalderen. Fsh 71, LH 37, østradiol på 0,07, progesteron 1(med hormonspiral, denne er fjernet nå), testosteron 0,5, SHBG 28. Dette er målt to ganger med ganske like verdier. Gyn sa også at han kunne bare se to eggsekker igjen på eggstokkene, en på hver side. Jeg er ganske deppa over hele situasjonen. Begynte å kjenne hetetokter for ca 1 1/2år siden trodde da at stoffskiftet mitt var i ulage igjen. Har moderat astma og allergi og har hatt autoimmun thyroditt (graves) x 2.(2005 og 2007). Ble behandla med neomercazole begge gangene. Nå har stoffskifte vært stabilt siden 2008 uten medisin. Har også fjerna galleblæra etter andre fødsel for ca 8år siden, hadde mye plager og blæra var full av stein. Jeg har også vært ekstremt plaget med pms siste åra. Har hatt ei uke i mnd der hvor jeg ikke har hatt vondt eller vært irritabel. Har også vært plaget med kviser siden 17års alderen. Satt inn hormonspiral des 07 for gynekologen mente dette ville dempe smerten og pms. Jeg hadde krampe i underlivet i 3uker etter innsetting, men han mente dette ville gå over. ½ år etter var jeg inne å opererte bort ei ”sjokoladecyste” og en halv eggstokk med lap. Fikk også da vite at jeg hadde endometriose og sammenvoksninger i bekkenet. Dette ble fjernet. Har nå ny cyste på en eggstokk. Jeg har heldigvis to barn så det er ikke noe tema. Siden nyttår har jeg vært plaget med svetting, nedstemthet, tørre øyne og munn, hjertebank, dårlig søvn, dårlig hukommelse etc. Jeg har også fått påvist otosklerose i en øret, dette har kommet siste åra, ganske nedsatt hørsel (kan vel også relateres til hormoner). Hadde en langvarig mens i november (har hatt blødning hver mnd selv om jeg har hatt hormonspiralen??) så hadde jeg litt blødning i februar. Blødningen de siste to åra har vært litt lengre og ustabile enn før. Fikk fjernet hormonspiralen da han kanskje trodde nedstemheten kom av denne. Føler meg ikke så nedstemt nå.
Gynekologen vil jeg skal starte med hormonsubstitusjon for tidlig overgangsalder. Medikamentene han foreslo var eviana, activellle eller livial pga endometriosen. Men i pakningvedlegget står det at man skal ha vært blødningsfri i et år eller mer for å starte med disse. Bør jeg bruke de da? Jeg ønsker ikke tilbake smertene, oppblåsthet og brystspreng etc som jeg har slitt med i flere år, noe fordel må det da være å være tidlig i overgangsalderen. Hvilke av disse medikamentene tror du vil kunne passe best utifra disse opplysningene? Jeg selv har tenkt at kanskje activelle er det beste alternativet av disse med tanke på kviser (Livial har vel også androgen effekt) og eviana har høyere innhold av gestagen som kan gi pms lignede (ømme bryster og vondt i magen) Jeg har også lest at gestagen ikke er ordentlig progesteron og at det kan være bedre å bruke kombinasjonen østrogenpiller og progesteronkrem. Kjenner du til dette? Samtidig skrives det en del om at hvis det blir østrogendominans i forhold til progesteron så øker det kreftaren for flere krefttyper. Stemmer det? Får man disse tablettene på blå resept når man er så ung? Kan eggstokksvikten ha sammenheng med graves? Kan den ha sammenheng med hormonspiralen som jeg hadde kramper av når den ble satt inn? Jeg bare lurer på hvorfor det skjer så tidlig.. Trenger jeg å tenke prevensjon? Gynekologen mener ikke det, men jeg ønsker ikke flere barn. Kan eggstokkene ta seg opp igjen å begynne å produsere igjen? Hvilke hormon er det som har gjort at jeg har vært plaget med kviser hele voksne livet mitt og ikke i puberteten? Min mor og hennes familie var alle rundt 50-55år før de kom i overgangsalderen. Min mor er beinskjør, fikk påvist det i en alder av 52. Synes jeg har hatt så mange ting å stri med.. Føler meg mer som en 50-60åring med alle disse tinga…..Tenker hva blir det neste..Håper på svar!

Åsle-Marit svarer: Hei! Det var en lang sykehistorie med lite plass til svar. Noen ganger er eggstokksvikt og for tidlig overgangslader en del av en større autoimmun svikt. Dvs at det kan ha noe med Graves å gjøre, men indirekte. Du kan få igjen mensen på sikt, og du kan teoretisk bli gravid. Hormonverdiene viser overgangsladervedier og lavt østrogen som bøt substitueres for å forebygge benskjørhet og hjerte-kar sykdom. Vanligvis trenges høyere østrogendoser enn det man ellers bruker rundt overgangslder, dvs at både Eviana og Activelle blir for lave. Man kan bruke p-piller som østrogensubstitusjon, da p-pillene er mer potente preparater. Det er kommet en ny p-pille som heter Qlaira som kan være et alternativ for deg. den inneholder i tillegg til naturlig østrogen, et gestagen som er gunstig mhp endometriose som du også har. Det er best å bruke et preparat som gir regelmessige blødninger der du er nå, ellers blir det bare tull med mensen. Progesteronkrem gir for usikker absoprsjon over huden. Hvis du skulle bare bruke dette, sammen med mye øtsrogen, ville det sannsynligvis gi blødningsproblemer. Anbefales derfor ikke. Du kan få hormoner på blå resept når du trenger dem så ung.
Jeg tror ikkke din tidlige eggstokksvikt har noe med innsettingen av hormonspiral å gjøre, men ja- hormonspiral kan av og til gi nedstenthet og bør da fjernes.
Kviser kan skyldes flere forhold, bl.a overvekt av androgener. Det har ikke noe direkte med din eggstokksvikt nå å gjøre. Forhåpentligvis vil stopp i mensen også gi mindre kviser på sikt.
Jeg tror du vil føle deg mer stabil og i bedre balanse når du får startet med hormonsubstitusjon. Min erfaring er at det etterhvert går greit, og at man vil flytte fokuset bort fra overgangsalder. Det var knappe svar om mange viktige ting---