Bernt er god på alternativ medisin

Unknown
Dato
Tirsdag 20. april
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

jenta: Hva skal thyroksin ligge på før du kan si du har lavdt stoffskifte.
Bernt svarer: Normal området for FT4 - dvs fritt thyroxin er på de fleste norske laboratorier mellom 9 - 23.... FT4 bør helst ligge en del over 9 . Vi ser på verdier fra 9 til 13 som et grense område.. en gråsone som bør observeres med hyppigere prøver. Hvis Thyroidea stimmulerende hormon TSH(normal verdier 0,2-4,0) er forhøyet og FT4 under 13..bør man følge ekstra godt med - er TSH over 4...må man først vurdere om det er noe som kan gjøres for å bedre funskjonen.. f. eks redusere stress belastning., sjekke om det er nok jod etc... utrede autoimmune reaksjoner hvis det i tillegg er antistoffer mot thyroide(høy anti-tpo).

Hos oss på balderklinikken - starter vi ikke opp med thyroxin tilskudd før alle andre utveir er prøvd ut. Mange av de som har "gråsoneverdier" - kan hjelpes til normal funksjon uten tilskudd av thyroxin - det er viktig å utrede disse pasientene grundig - før man starter opp med substitusjon med thyroxin.
tutta: Når en mann kommer i andropause er det farlig å gi han testosteron slik at nivåen er lig som en 30 åring.
er det noe i veien for det?
Er jo ikke kjekt å bli så trøtt .
Har lest at det er bra for blodtrykk og prostata.
Bernt svarer: Det er vankelig å svare på dette spørsmålet generelt - men testosterontilskudd..har neppe postiv effekt hverken på blodtrykk eller prostata plager.

De fleste menn med lavt testosteron vil få bedre verdier hvis de stresser ned, sover nok og begynenr å mosjonere mer regelmessig.
Hvis de bare får tilskudd.. vil de ofte adaptere til substitusjonen og kompensere med redusert egenproduksjon og ha en kortvarig effekt av tilskuddet.

I alle fall bør alle prøve å stimmulere egenproduksjone ved å tilrettelegge for en testosteronfremmende livsstil - før de prøver å gi testostreon som tilskudd.
tutta: Kan du ikke skrive mer om natulig progesteron.?
Synes som om alle leger tror Gestagen er Progesteron.
tar du gestagen synker din naturlige progesteron.og du får østrogendominans.
har gått til 4 leger siste året.ikke fall i østrogen.ikke lavt stoffskifte.men mange symptomer på det.
nå skal jeg starte med progesteronkrem og håper det blir balanse.
Usikker: Hei Bernt

Jeg er 48 år gammel kvinne. Har begynt å få forvarsler på overgangsalder i form av endret menstruasjonsprofil (varighet og intensitet) og litt svetting. Har hatt alvorlige "klassiske" PMS plager de siste 10 årene. De siste 2 årene har jeg brukt Tofupill som jeg opplever demper ned de verste tretthetsplagene og svetting.
Kan jeg trygt bruke Tofupill selv om jeg ikke er i "full" overgangsalder ennå og når jeg i tillegg har fått konstatert en relativ stor leyomyom (som ikke gir symptomer) men som jeg er redd for kan vokse mer pga fytoøstrogener i Tofupill?
Marielle: Hei Bernt! Jeg er en jente på 29 år som har vært 100 % sykemeldt i et halvt år nå, uten å vite noe om hva det faktisk er som feiler meg. Og jeg håper virkelig at du kan hjelpe meg, for dette sliter noe helt enormt på meg, og jeg har også vært mye deprimert pga. det.

Mine symptomer: Det jeg sliter mest med er at jeg har forferdelig lite overskudd og energi i hverdagen min; jeg er fryktelig trøtt og uopplagt, og sliter faktisk med å stå opp av sengen om mårran selv når jeg har sovet 9-10 timer. Jeg må liksom slite meg ut av sengen min.. :/ Og jeg har snudd døgnrytmen min fullstendig.
Jeg må også spise annenhver time; noe som begynte i august da jeg begynte i ny jobb, og det har vært slik siden. Eneste unntaket er når jeg spiser middag, og da spiser jeg stortsett bestandig kjøtt/fisk, poteter og grønnsaker. Dette ser ut til å holde meg gående lenger, men ikke mer enn 3-4 timer. Jeg blir fullstendig utslitt av å ha det på denne måten, for jeg må bestandig sørge for å ha med meg mat når jeg skal noe, og jeg må hele tiden følge klokka. Hvis jeg venter for lenge med å spise så blir jeg gjerne svimmel, mister energien helt, og blir veldig dårlig. Det virker som om jeg også da får en såkalt fight-flight reaksjon i kroppen min, for jeg må også som oftest tisse i det jeg blir veldig sulten. Stress gjør meg også veldig dårlig. Men som om ikke dette er nok så føler jeg også at jeg må drikke en del, og jeg sliter med det at jeg må tisse veldig ofte. Jeg har ofte forstoppelse, og jeg har også vært en del plaget med å måtte spytte opp en del slim, og da spesielt på kveldene. Jeg har alltid vært en frossenpinn, men jeg syns også at dette er blitt verre den siste tiden. Men det kan også gå motsatt vei, noen ganger så føler jeg rett og slett at jeg er så varm at jeg nærmest koker; så det virker som om jeg har en del temperatursvigninger i kroppen min. Og jeg har også en god del muskel og ledd smerter til tider, og har blant annet over noen år nå vært plaget med at jeg av og til får veldig vondt i brystet på høyre side, altså vondt i muskulaturen der.. Dette kan også av og til stråle ut i høyre skulder/arm, og bakover i ryggen. Og jeg blir faktisk også ofte tett når jeg får dette; har måttet bruke mild astmamedisin til tider for å redusere tettheten. I tilegg så har jeg også ofte sykdomsfølelse i kroppen min. Har feks. stortsett vondt i halsen min hver dag og har hatt en del vondt i hodet mitt også. Legen min har sagt at jeg har litt forhøyet antall hvite blodceller, det kan jo kanskje ha noe med det å gjøre? At jeg rett og slett går rundt med en liten infeksjon, eller noe? Men i så tilfelle så har jeg gått rundt med den i snart et halvt år nå. Jeg har blitt utredet for insulinom svulst og stoffskifte uten at de har funnet noe på prøvene. Det eneste er det at jeg vistnok har et lite avvik i det overstyrende stoffskiftehormonet TSH i hypofysen, noe som etterhvert muligens vil gi meg lavt stoffskifte. Jeg fikk faktisk laveste dose med Levaxin for dette, men syns da at jeg ble mye verre, så den har jeg sluttet med.

Har du noen tanker om hva dette kan være??