Ekspertsvar

ml: Hei
Er 51 år og har de siste 1,5 år vært plaget med kløe på høyre brystvorte. Tok mammografi i september 2010, med ultralyd. Normalt funn, men kløen er der fortsatt og jeg begynner å lure på om jeg bør få tatt årlig mamografi da jeg bekymrer meg litt om kløen på brystvorten kan ha noe med begynnende brystkreft? Har du noen erfaringer med kløe på brystvorter vedr overgangsalder? De gangene jeg har søkt på kløe på brystvorte så er brystkreft et hyppig svar på dette. Har mange melkeganger/knuter i begge bryst men høyrebryst er mer knudrete med mange ujevnheter.
Brystkreftekspert Ellen svarer: Hei på deg!

Kløe på brystvorten er ikke noe spesifikt kreftsymptom. Det er imidlertid en spesiell brystkreftform som heter Pagets disease som man alltid skal ha i bakhodet når det er snakk om endringer i brystvorteområdet. Vanligvis arter denne kreftformen seg som et sårt utslett på og rundt brystvorten på den ene siden. Man skal alltid utelukke brystkreft før man konkluderer med at det skyldes et utslett. Det bør gjøres mammografi og ultralyd for å avklare det, og gjerne et utskrap av overfladiske celler.
Siden du har hatt kløen i 1,5 år uten at jeg kan se at du beskriver noen form for progresjon, vil jeg si at kreftmistanken er uhyre liten. Det er ingen grunn til hyppigere mammografi enn annethvert år dersom det ikke tilkommer symptomer mellom disse to årene.
Det kan være at du vil få god hjelp og avklaring hos en hudlege.
Lykke til!