Ellen kan mye om brystkreft

Unknown-1
Dato
Tirsdag 27. april
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Ingebjørg: Hei, kan man bruke østrogener for tørre slimhinner i skjeden etter at man har hatt brystkreft?
Ellen svarer: Hei Ingebjørg!

Dersom du ikke bruker noen anti-østrogen medikasjon etter behandlingen (operasjon og evt. cellegift og strålebehandling), så kan du bruke østrogen i skjeden. Det samme kan du gjøre om du bruker Tamoxifen, men det anbefales ikke å bruke østrogen i noen form sammen med aromatasehemmere (Aromasin, Arimidex eller Femar). All bruk av østrogen i skjeden vil bevirke at noe østrogen suges opp av slimhinnene og over i blodbanen. Aromatasehemmere kan ikke hemme denne lille østrogenmengden. Siden østrogen regnes som en årsaksfaktor for brystkreft, ønsker vi at mengden østrogen i kroppen skal være så liten som mulig for å unngå tilbakefall av brystkreft.
42 år og brystkreft: Hei, jeg ble operert mai 09, brystbevarende operasjon, svulst 11 mm, ingen spredning til lymfeknuter, hormonfølsomsvulst. Har tatt Fec 60, stråling 33 ganger og har gått på Tamoxifen siden begynnelsen av november. Opplever spesielt at jeg sover dårlig, ingen natt uten at jeg våkner og blir liggende våken, pga at jeg får hetetokter. Humøret svinger, jeg er hoven i kroppen. Men, det verste er at jeg sover så dårlig, noe som går utover hele familien. Jeg begynte før påske å ta litt mindre Tamoxifen, ca 1/2 - 3/4 tablett, og synes å merke en bedring. Kan nå oppleve å bli vekket at vekkerklokken. Men, lurer selvfølgelig på om dette er en måte å gjøre det på. Hvis man opplever at besværene med Tamoxifen-tablettene blir for store, kan det være en løsning å ta en litt mindre dose, eller bør man heller la være å ta noe i det hele tatt?
Ellen svarer: Jeg synes det er veldig fornuftig det du selv har funnet ut av og gjør for å redusere bivirkningene av Tamoxifen. Det er ikke uvanlig at kvinner før overgangsalderen får mest bivirkninger av Tamoxifen og da gjerne hetetokter, vektøkning og humørsvingninger. Den dosen med Tamoxifen som benyttes er 20 mg daglig, men det er studier som tyder på at mindre doser kan være like effektivt. Du har i utgangspunktet en meget bra prognose fordi du hadde en liten svulst uten spredning til lymfeknuter i armhulen og en svulst som er følsom for østrogen.
Bare fortsett med den løsningen som fungerer godt for deg! Livskvalitet er også veldig viktig!
Synnøve: Hei, hei!

Dersom man har hatt brystkreft, er man da mer disponert for andre typer kreft?
Ellen svarer: Hei igjen Synnøve!

Vi regner ikke at man er mer disponert for andre kreftformer selv om man har hatt brystkreft. Et unntak er dersom man har arvelig brystkreft, da kan man være disponert også for eggstokkreft. For å vite om man har arvelig brystkreft, så må man ta en gentest (blodprøve).
Anne: God kveld!
I forbindelse med brystkreft; anbefales det å fjerne eggstokkene da? Eller er det bare i spesielle tilfeller?
Ellen svarer: Hei Anne!
Det er bare hos kvinner som har fått påvist arvelig brystkreft (blodprøve som viser positiv gentest) at det er aktuelt å fjerne eggstokkene. I visse tilfelle, kan det være aktuelt å gjøre det samme hos helt unge kvinner selv om de ikke har positiv gentest. Grunnen til at pasienter med arvelig brystkreft bør fjerne eggstokkene, er at disse kvinnene også har økt risiko for eggstokkreft. Det samme genet som viser disposisjon for brystkreft, disponerer også for eggstokkreft.
Så du har helt rett; det er bare i spesielle tilfelle det er anbefalt å fjerne eggstokkene.
Nille: Hei Ellen!
Jeg fikk påvist brystkreft i fjor. Nå er jeg snart ferdig med behandlingen, operasjon (brystbevarende), cellegift, Nolvadex og stråling. Har 5 strålebehandlinger igjen av totalt 33. Jeg er 45år.
Jeg har vært til 6mnd kontroll med mammografi og fått beskjed om at jeg kan anse meg selv for frisk nå. Det er jeg glad for!
Det jeg lurer på har med bivirkninger av behandlingen å gjøre. Jeg plages med hetetokter. Jeg blir illrød i ansiktet og nedover halsen. Jeg kan ha hetetokter opptil flere ganger i timen. Det hemmer meg sosialt. Jeg synes det er så flaut å bli så rød i ansiktet, og det er ikke alltid naturlig/greit å forklare hvorfor. Er det noe jeg kan gjøre? Hvor mange hetetokter pr døgn er det normalt å ha?
Strålingen har gjort meg sår og øm. Vil strålingen gi varige "skader" i brystet? Gjøre det hardt? Smertefullt?
Takk for svar.
Ellen svarer: Hei Nille!

Som jeg nettopp svarte til en annen brystkreftoperert kvinne, så er plagene med bivirkninger gjerne vanligst hos kvinner før overgangsalder. Det skyldes at kvinner før overgangsalder naturlig har et høyt nivå av østrogen i kroppen. Behandling av brystkreft innebærer også at man ønsker å redusere østrogenmengden i kroppen. For kvinner etter overgangsalder, har østrogennivået naturlig allerede falt til et lavt nivå og tilførsel av medikament (f.eks. Nolvadex) for å redusere østrogenmengden, vil ikke bety så mye.
Det er dessverre vanskelig å behandle hetetokter. Mange vil oppleve at plagene blir mindre noen måneder etter at behandlingen er påbegynt. Fysisk aktivitet og å unngå alkohol kan også bidra til å redusere plagene. I noen tilfelle kan det være aktuelt å prøve medisiner beregnet på angst og depresjon (men må ikke bruke Seroxat). Slike medisiner kan dempe plagene med hetetokter. Prøv evt. også å redusere dosen Nolvadex til det halve og se om det kan hjelpe. Dersom ikke dette hjelper, kan det i noen få tilfelle være nødvendig å slutte med Nolvadex for å en akseptabel livskvalitet. Det er veldig individuelt hvor mange hetetokter i døgnet den enkelte har. Det gjelder også kvinner som ikke er brystkreftbehandlet, men bare har plager som følge av naturlig overgangsalder. Har du prøvd CoolPad som annonseres på disse sidene? Mange mener det hjelper litt mot nattlige hetetokter.

Strålebehandlling vil gjerne gjøre brystet hardt i forbindelse med selve behandlingen. De fleste får imidlertid et mykt bryst noe tid etter avsluttet strålebehandling. Det er ikke vanlig med smerter, men noe "stikkende" følelse er ikke uvanlig.

Dersom plagene dine vedvarer, må du ta en prat med lege som behandler deg på sykehuset slik at dere sammen kan finne en akseptabel løsning for deg. Lykke til!

Unni: Hei Ellen!
Jeg sliter med plagsomme bivirkninger av Arimidex, spesielt leddsmerter og stivhet. På denne hjemmesiden kom jeg over informasjon om Genacol collagentilskudd (fra Biopuls), som ifølge produsenten kan hjelpe for bl.a. de plagene som Arimidex gir. Dette høres spennende ut, og kan kanskje hjelpe brystkreftpasienter til å holde ut 5 år med Arimidex!
Jeg ønsker å prøve ut dette prduktet, men vil gjerne rådføre meg med deg først, så jeg er sikker på at det ikke motarbeider virkningen av aromatasehemmere.
På forhånd takk for svaret!
Ellen svarer: Beklager Unni, men dette produktet kjenner jeg ikke til. På generelt grunnlag kan jeg si at dersom et produkt sies å hjelpe mot bivikrninger av Arimidex, så er min første tanke at produktet kan ha en østrogenlignende effekt. Les på pakningen og dersom det inneholder soya eller estradiol, så bør du iallefall ikke bruke det. Rådfør deg med legen din dersom du er usikker.
Vår 1970: Hei Ellen.
Har hørt at overlevelsesprosenten vedrørende brystkreft nå er 89 prosent, inkludert brystkreft med spredning. Stemmer dette?
Ellen svarer: Ja, det stemmer! Resultatet gjelder 5 års overlevelse og dette resultatet er blitt veldig mye bedre de siste 10 årene. Årsaken til at resutlatene nå er blitt så veldig mye bedre, skyldes at flere diagnostiseres tidligere enn før pga mer utbredt bruk av mammografiscreening, bedre kirurgisk behandling og etterbehandling med cellegift, strålebehandling og hormontabletter.