Håvard kan hormoner og hjertet

Unknown-3
Dato
Tirsdag 4. mai
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Lena71: Hei!
Jeg har de siste 2-3 mnd vært plaget av stikkinger på venstre side ved armhulen, inn mot brystet. Føler også ett ubeghag inni, under det venstre bryst. Kjenner ingen kul i brystet, men om jeg klemmer så gjør det vondt der.... Det gjør fryktelig vondt når de stikkingene kommer, men de går over på noen få sekunder. Kjenner det flere ganger hver dag. Tatt det opp med fastlege og uten undersøkelser, sier han at det mest sannsynelig er spenninger...
Har du noen formening om hva dette kan komme av???
Jeg er 38 år, dame, som ikke har noen sykdomshistorie.
Lena 71
Håvard svarer: Jeg har mange pas. som forteller det samme som deg.
Slik du beskriver det, ville jeg først tenkt på en nerveirritasjon av neven som går mellom/ved siden av ribbeina. Det er lett å sette litt lokalbedøvelse i dette området for å sansynliggjøre denne diagnosen (diagnostisk blokade). Hvis lokalbedøvelse virker, er det vanligvis helt overflatiske strukturer som forklarer dette.
Smerten kan også skyldes smerte i feste av muskler og drag i bindevevet. For å kunne bevge skulderleddet, er det en "tett skog" av musklefibre rundt hele skulderområdet, også ned mot brystet.
En anne mulighet er irritasjon i lungehinnen som kan forverres ved dyp pusting og skyldes virus eller bakterier.
Hjeret ligger også i nærheten under brystet, men smertene er ukarakteristiske for hjertesykdom
Eva: Jeg har fått konstatert benskjørhet og blir fulgt opp i forhold til dette. Men så ble jeg litt bekymret for om dette kan påvirke hjertet mitt på noen måte? Er det noe jeg skal være obs på her? Jeg tenker også på om store doser med Calsium kan påvirke hjertet? Tusen takk for svar!
Håvard svarer: Vel, dette er vel 3 spørsmål

1: Benskjørhet kan påvirke hjertet hvis det medfører at du får mindre mosjon og trening, altå hvis livet blir hemmet av smertefulle brudd, Hvis ikke, kan man si at trening er godt både for benskjørhet og hjertet.

2.Det kan man være "obs" på, er at man får dobbelt grunn til egen trening.

3.Det er ikke enighet om store doser kalk kan påvirke hjertet og blodårene. "Forkalkning" krever tilstedeværelse av kalk, og de fleste vil jo unngå forkalkninger i hjertet og blodårer. Men på den annen side må vi ha kalk for å kunne leve og ha et sterkt skjelett.
Jeg gir kalk til mine pasienter, I årene som kommer, vil det komme nærmere retningslinjer om den optimale dose.