Åsle-Marit kan mye om overgangsalderen

Unknown-2
Dato
Tirsdag 18. mai
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Margana53: Hei.
Sist juli startet jeg med Estalis hormonplaster. Dette har hjulpet fantastisk godt mot mine overgangsplager. Men ca tre måneder etter oppstart begynte et unormalt stort hårtap. Mer enn det jeg har forstått er vanlig med alderen, og det vedvarer fortsatt. Blodprøver viser ingenting galt og jeg skal derfor søkes til hudspesialist. Kan hormonplasteret ha noen sammenheng med hårtapet? Fastlegen min tvilte på det og mente at logisk sett skulle hormontilførselen heller virke omvendt. Men da jeg foreslo å ta en ”plasterpause” for å se om det hjalp, syntes han det var interessant. Så det har jeg nå gjort. Hva tror du om en slik sammenheng?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Estalis inneholder et naturlig østrogen og et syntestisk progesteron(gestagen) som heter noretisteron.
Noretsteron har ved siden av å ha en såkalt gestageneffekt, også en androgeneffekt effekt. Dvs at det virker litt som testosteron- det mannlige hormonet.
Kvinner lager mye testosteron gjennom livet- det synker gradvis fra 25 årsalder og jevnt livet ut. Når vi kommer i overgangsalder , vil det bli en ny balanse mellom østrogen som er det kvinnelige hormonet, og testosteron. Man vil få en relativ testosteronovervekt, og det fører til tendens til viker og håravfall. Men kvinner har forskjellig følsomhet for mannlige hormoner, og opplever dette problemet forskjellig.
Så svaret er ja- Estalis har hos noen få den bivirkning at håret blir tynnere.
Så gjør som du planlegger- ta en pause og se om det hjelper.
rigmor: har hatt et tiaanfall 4 år tilbake,hadde en annstrengelse her om dagen og fikk hjrtebank og synet kom og gikk i takt med hjerteslagene. har siden det vørt litt i dårlig form.
Åsle-Marit svarer: Kjære Rigmor- du bør snarest bestille en legetime til sjekk.
Randi: Hei! Er 49 år...slitt med overgangs plager i 5 år.De siste 3 årene har jeg brukt Novofem. I januar oppdaget jeg en kul i brystet. Fikk raskt kommet meg til lege. Ultralyd, mammografi og væskeprøve ble tatt. Alt var bra. På etterkontroll hos lege fikk jeg beskjed om å kutte ut Novofem. Som legen sa " den har skjyld i kulen i brystet". Ok..jeg har sluttet....fire mnd uten...og jeg har det fælt. Natt...dag...våt av svette...må skifte t skjorte for hver hetebye ellers blir frostriene etterpå så lange. Har veldig hjertebank og sover ikke godt. På jobben er kollega redd jeg skal gå i gulvet fordi jeg blir så varm og våt av svette... Hjelp meg! Jeg sliter virkelig...
Åsle-Marit svarer: hei igjen!

Det er noen åpenbare fordeler med østrogenbehnadling- slik som Novofem er- nemlig at det er det mest effektive midlet til å lindre plagene relatert til overgangsalder; nattesvette, hetetokter, søvnproblemer.
Ganske mange kvinner har så mye plager at det nedsetter livkvaliteten betydelig- det blir vanskelig å fungere normalt både på jobb og hjemme.Østrogener har også gunstig virkning på skjelett og snnsynligvis hjerte-kar når det taed mellom 50 og 60 år. Baksiden av medaljen er at østrogenbruk i kombinasjon med gestagen ( slik Novofem er)øker riskoen noe for brystkreft ved ihvertfall mer enn 5 års bruk. Risikoen ligger på samme nivå som inntak av rødt kjøtt, lite mosjon, overvekt.etc.
For de fleste kvinner som er mellom 50 og 60 år, og som ikke har andre risikofaktorer, og som er plaget av overgangsalder, regner man at fordelene ved å bruke østrogen,er større enn ulempene. Men det er jo også slik at overgangsalder ikke er noen sykdom. Og legemidler som ikke behnadler sykdom, må det stilles strenge krav til sikkerhet og trygghet.Jeg har ingen vansker med å anbefale østrogen til de kvinner som åpenbart trenger det, og du høres som en av dem. Og jeg ville aldri si at en snill kul i brystet skyldes østrogenbruk, og derved skap frykt. Det holder heller ikke rent medisinsk. Jeg vet ikke om du ble klokere av dette. Aller mest handler det om livskvalitet....