Ellen kan mye om brystkreft

Unknown-1
Dato
Onsdag 2. juni
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

stine: Er det farlig med spileBH?
Har hørt at det hindrer lymfedrenasjen fra brystene, og derved kan være uheldig med hensyn på brystkreft.
Ellen svarer: Nei, det har jeg aldri hørt om som noe problem noen gang. Lymfedrenasjen i brystet er hovedsaklig lokalisert under brystvorteområdet og derved langt fra der spiler vanligvis er. Bare fortsett med spile-BH, det får du ikke brystkreft av!
Heidi: Hvor vanlig er det med leddsmerter når man bruker Tamoxifen? Har brukt medikamentet i 9 mnd., har i det siste hatt leddsmerter i tær og fingre - kjennes ut som smertene jeg hadde i forbindelse med Taxol-kurene.
Ellen svarer: Hei!

Hensikten med å bruke Tamoxifen er å senke østrogen-nivået i kroppen. Det er trolig vel så mye det lave østrogen-nivået som medisinen i seg selv, som gir symptomer som leddsmerter. Mange kvinner opplever noen bivirkninger av lavt østrogen-nivå. Det vanligste er hetetokter og tørre slimhinner, men leddbesvær er ikke helt uvanlig. Det er imidlertid vanligere hos de som bruker medisiner av typen aromatasehemmere.
Det er ikke så vanlig med bare smerter i fingre og tær, men stivhet i disse leddene er ikke uvanlig.
Har du prøvd Paracet? Det kan være effektivt ved denne type plager.
God bedring!
Usikker: Fikk påvist 5 svulster i brystet, Her2 neg., hormonpåvirkelige svulster og ingen spredning til lymfene. Har fått cg og strålebeh. Skal gå på Tamoxifen i 5 år.Har fjernet brystet og formen er fin. Er det fryktelig uvanlig med så mange svulster? Tenker mye på hvor stor sjanse det er for å få kreft i det gjenværende brystet.
Ellen svarer: Hei på deg!
Ja, det er svært uvanlig med fem svulster i samme bryst. Men det har lite sannsynlig noe med din prognose å gjøre. Spørsmålet er bl.a. hvor lang avstand det var mellom disse svulstene. Jeg tenker at de helst var i samme kvadrant av brystet. For patologene som ser på brystet i mikroskopet, kan det noen ganger være vanskelig å avgjøre om det de ser er en svulst eller to, tre svulster som ligger helt nær hverandre.

Jeg ser at det er gode prognostiske funn i brystet ditt, som f.eks. HER2 negativ svulst, hormonpåvirkelig og uten spredning til lymfeknuter i armhulen.

Du har ingen økt risiko for brystkreft i det andre brystet enn andre brystkreftopererte kvinner (ut fra de opplysninger jeg har). Du skal følges opp med mammografi årlig i 10 fra nå av og dersom du skulle være så uheldig å få brystkreft i det gjenværende brystet, er det trolig at det vil kunne oppdages tidlig ved mammografi. Sannsynligheten for ny brystkreft er liten.