Ekspertsvar

May: Takk for sist svar.
Jeg har tatt blodprøver. FSH og AMH. FSH var i januar 66 og nå sist 100! AMH er på under 1...
Det betyr jo at eggstokkfunksjonen min er ute av drift og sansyneligheten for at jeg kan bli gravid er minimal og vi har begynt å se til utlandet for muligheten for eggdonasjon.
Det jeg lurer på nå er at disse verdiene betyr vel at jeg har lite østrogen i kroppen. Har så og si aldri hetetokter nå (slet med det i sommer og høst) og heller ikke tørre slimhinner så føler meg ikke i overgangsaderen, kanskje jeg allerede er over overgangsalderen (?), men håper jo fortsatt det skal snu så jeg får tilbake syklusen min, men lurer på om jeg, siden jeg bare er 32år, kan forebygge noe med tanke på benskjørhet som jeg har skjønt også er en risiko etter overgangsalderen. Kosthold, trening mm?
Brystkreftekspert Ellen svarer: Hei igjen!

Benskjørhet kan utvikles etter overgangsalder. Mange kan bare ta en titt på sin egen mor og på den måten få en pekepinn på risiko for benskjørhet fordi arveligheten her er stor. Den beste måten å forebygge benskjørhet på, er å være fysisk aktiv. Du bør gå turer på ujevnt underlag og drive styrketrening minst en gang i uka. Du bør drikke melk og eller spise litt hvit ost daglig samt sørge for at du er ute hver dag. På den måten får du sollys og tilførsel av D-vitamin. Ta gjerne også tran, spesielt på vinteren da det er lite sollys. D-vitamin er bl.a. viktig for benhelsen.

Siden du er kommet så tidlig i overgangsalder, har du høyere risiko for å utvikle benskjørhet. Du bør få målt bentettheten din og følge denne jevnlig i årene som kommer. Dersom bentettheten er lav, finnes det gode medikamenter som kan bremse og korrigere benskjørhet.