Ekspertsvar

Bestemor: Hei
Er en dame på 51 år. Jeg er veldig plaget med ømme og hovne bryst. Fikk en sprøyte Provera 20 februar, fordi jeg skulle inn på sykehus å fjerne livmorslimhinnen pga store blødninger. Dette begynte ca 3 uker etter sprøyten. Kan det være bivirkninger av denne. Eller er dette vanlig i overgangsalderen? Har vært plaget med mye kuler i brystet før, og vært til undersøkelse ang dette. Har allle gangene fåttt beskjed om at det er brystkjertelvev som vokser "vilt" og ikke noe å bekymre seg over. Men at jeg må følge nøye med selv hvis det kommer nytt. Kan ikke kjenne noen kuler, men de er veldig vonde å ta på, så orker ikke kjenne så hardt. Har nå hatt vonde og ømme bryst i 4 uker, har du noen råd. Bør jeg oppsøke legen min ang dette eller få tatt en mammografi? Leste også et sted at man skulle utelukke brystkreft før man ga Provera, dette nevnte ikke legen noe om.
Brystkreftekspert Ellen svarer: Kjære bestemor!

Ja, Provera kan gi deg bivirkninger som du beskriver med ømme bryst, men overgangsalder i seg selv kan også gi de samme bivirkningene.Det høres ut som om du fra før har nokså "kulete" bryst og erfaringsmessig er slike bryst også mer ømme. Mye kjertelvev i brystene gjør at de er mer følsomme for hormonelle endringer. Etter overgangsalder vil stadig mer av kjertelvevet erstattes med fettvev og plagene med ømme bryst blir da mindre.
Dersom du ikkekjenner noen nye kuler synes jeg ikke det er noen indikasjon for å ta mammografi nå. Du er 51 år og er vel da inne i den offentlige mammografiscreeningen med innkalling til mammografi annethvert år. Det bør være tilstrekkelig.
Det er uhyre sjelden at smerter er et symptom på brystkreft.

Les mer om: Ømme bryst