Åsle-Marit kan mye om overgangsalderen

Unknown-2
Dato
Tirsdag 22. juni
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

mari: Jeg er snart 49 år og har ikke hatt mens på 4 mdr. er en del plaget med hjertebank, har jo hørt at det har med overgangsalder å gjøre men hva kommer dette av, har ingen andre plager
Åsle-Marit svarer: Heisann!

Det har jeg aldri hørt noen god fysiologisk forklaring på. Men hjertebank er en del av de såkalte vegetative plagene som er assosiert med nedgang i østrogenkonsentrasjon i blodet. De andre er nattesvette og hetetokter som skyldes påvirkning av temperaturredguleringssenteret i hjernen.
Så jeg vil tro at det samme gjelder for hjertebank- at nedsatt østrogenkonsentrasjon påvirker sentra i hjernen som styrer hjertet.
randi: Hei...Når det er tatt prøver som viser at overgangsalderen er i mer en full gang....og pga blødninger blir spiralen tatt ut....hvordan er da sjansen for å bli gravid? Slapper ikke helt av uten prevansjon. Mens har vært veldig på og av de to siste årene! De eggene som evnt er tilstede, er de så "gamle" at de ikke fungerer? Hilsen Randi!
Åsle-Marit svarer: Hei!

Sjansen for å bli gravid er svært liten, men mikroskopisk tilstede. Overgangsalder er jo nettopp at eggene er brukt opp. Og de er ihvertfall nesten gått ut på dato, slik at det er vanskelig å bli gravid selv om en vil!
I praksis gjelder det de siste 10 årene før overgangsalder!
Men min erfaring er at de fleste allikevel velger å bruke prevensjon hele tiden ut, fordi det vil oppleves dramatisk å skulle bli uønsket gravid i godt moden alder.
annie: Når man har fått påvist å ha HPV med synlige kjønnskvorter og behandlet bort de synlige kjønnsvortene med condyline, kan det hende at viruset forsvinner av seg selv, eller er det mulig at det kan oppstå celleforandringer som kan føre til livmorhalskreft ved denne typen HPV?
Åsle-Marit svarer: hei!

Synlige kjønnsvorter skyldes HPV typer som vanligvis ikke lager celleforandringer på livmorhalsen.
Det er identifisert over 40 ulike HPV virus som går på hud og slimhud i underlivet. Noen forårsaker synlige vorter. de fleste gjør ikke det, men er asymtomtiske. Noen av disse igjen kan føre til celleforandringer og livmorhalskreft på sikt.
Viruset forsvinner oftest av seg selv i løpet av noen måneder. Selv om man pensler med Condyline eller liknenede, er viruset fortsatt til stede, men ikke synlig.
HPV er vanskelig å beskytte seg helt mot. De fleste av oss som er seksuelt aktive, gjennomgår en HPV infeksjon enten vi vet det eller ikke.