Åsle-Marit kan mye om overgangsalderen

Unknown-2
Dato
Tirsdag 17. august
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Anne: Tusen takk for svar! Et annet hormonelt spørsmål: Jeg sover kjempedårlig og har gjort det lenge. Tar sobetablett regelmessig for å få hverdagen til å henge i hop (apodorm) Jeg har litt lyst til å forsøke et melatoninprodukt som Circadin, fordi jeg tror det er mulig at kroppens melatoninproduksjon er redusert pga hormonbehandlingen jeg får. Siden melatonin også er et hormon, vil dette kunne påvirke HRT behandlingen?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det er helt greit å kombinere HRT med melatonin, og jeg kjenner ikke til at de to skulle ha noen negativ virkning på hverandre. Circadin er et spennende produkt-
Anne: Hei

Vet ikke helt om dette er spørsmål du kan svare på, for de hører bare delvis inn under nettsidene her, men jeg forsøker allikevel.

Jeg er en 44 år gammel kvinne som har fått fjernet eggstokker og livmor pga endometriose, og er dermed satt i kirurgisk overgangsalder. (Operasjon oktober 09).Jeg går på HRT 1mg Progynova daglig, men har dessverre fått tilbake menstrasjonssmerter, til tross for kirurgiske inngrep. I tillegg plages jeg av nattevarme og generelt dårlig søvn. (Jeg går på lavdose Progynova på grunn av endometriosen)

Hva slags medisiner pleier du å foreskrive pasienter som meg - og kan du anbefale leger/medisinske sentre som spesialiserer seg på pasienter med hormonproblemer? Jeg føler generelt at det er et felt fastleger er litt svake på.Åsle-Marit svarer: Hei!

Du bør gå på et kombinasjonspreparat av østrogen og gestagen pga endometriose, f. eks Activelle- ikke bare et rent østrogen.
Spesiallster på hormoner i denne sammenheng er folk som meg selv- privatpraktisernde gynekologer. De finnes spredt omkring i det ganske land. Du finner listen under nettsiden til de ulike heleforetakene.
Ullevål Sykehus er spesielt gode på operativ behandling av endometriose ved Overlege Anton Langebrekke.
Utslitt: Hei.
Jeg er en ung kvinne på 45 år. Har to kjekke sønner på 18 og 21 år. Gift og er i full jobb som daglig leder i et lite familie eid bedrift. Jobben er stressende i perioder. Jeg begynnte å få uregelmessig menstruasjon januar i 2009. Vinter og våren i 2009 var preget av hetetokter, natt som dag, slik at håret blir helt vått. Høsten 2009 begynnte menstruasjonen å komme som normalt. Svettetoktene var like ille. Denne sommeren har mestruasjonen kommet og gått når det passer seg og svettetoktene er ytterst plagsomme. De siste ukene våkner jeg omtrent en gang pr. time pga hetetokter. Jeg har videre merket en økende uro i meg samt at jeg stadig oftere sliter med angst.Har også "kortere lunte" enn før. Har snakket med min fastlege om dette. Han noterer seg kun mine plager uten å komme noe inn på hva jeg kan gjøre. Jeg begynnte med Tofupill for en drøy uke siden uten å merke noen bedring av den grunn.Hva skal jeg gjøre for å bedre min livskvalitet? Venter på svar.
Åsle-Marit svarer: Hei!

Uff og uff-det høres ut som overgangsalderplagene er mer enn vanlige.
Jeg har ikke noen problemer med å anbefale et østrogenpreparat hvis du ellers ikke har noen kontraindikasjoner mot dette.-som familiær opphopning av brystkreft eller blodpropp. Det vil regularisere mens, og redusrere hetetokter og nattesvette med 80% og gi deg bedre søvn. Det handler om bedret livskvalitet noen viktige år.
Husk ogspå at stress og mas forverrer disse plagene.
Stress ned og sett deg selv i fokus!
astri58: Nå er det nesten 5 år siden jeg ble operert for brystkreft. Har hele tiden etter dette plagdes med overgangsplager av diverse slag, men
i det siste har tørrhet i skjede blitt så plagsomt at GU hos min primærlege var direkte vondt. Hun anbefalte meg vagifem----men sa at jeg burde høre med min kreftlege om dette var kontraindisert--noe jeg ikke har gjort enda. Jeg har brukt Replens tidligere, uten at dette har hjulpet særlig mye.
HVA TROR DU OM DETTE??
Åsle-Marit svarer: Hei!

Du kan bruke Vagifem eller Ovesterin så lenge du er ferdigbehandlet for din kreft.
Kvinne 48: Hva mener du om å bruke progesteronkrem (eks ProgestaCare) for overgangsplager? Mange har positive erfaringer med denne.
Bør man ikke bruke soyaprodukter eks. Tofupill ved stoffskifteproblemer?
Åsle-Marit svarer: Hei!

Problemet med lokal progesteronbehandling over hud, er at absorpsjonen er variabel og vanskelig å dokumentere.
For å behandle de tradisjonelle overgangsalderplagene som hetetokter, nattesvette og hjertebank- som er typiske østrogenfallrelaterte- så må man opp i store doser gestagen- og mye større enn det som kan fåes ved progesteronkrem.
Jeg har ikke hørt at man ikke kan bruke soyaprodukter ved stoffskifteproblemer.
Synnøve: Hei igjen!
Virker Tamoxifen nedsettende på sex-lysten? Er det naturlig at man får mindre lyst på sex etter overgangsalderen?
Åsle-Marit svarer: hei!

Det er et velkjent problem at man får mindre sex-lyst etter overgangsalder, men saken er nok mer komplisert enn at det skyldes fall i østrogen.
Lyst er jo sammensatt av hjerte, hode og hormoner- og kanskje minst det siste.
Østrogen er knyttet til sexevne- dvs påvirkning på slimhinner etc. Tamoxifen er et antiøstrogen.
Lyst mener man er mer knyttet opp til testosteron som også kvinner produserer i eggstokkene. Dette faller også rundt overgangsalder, men ikke bratt som østrogen.
Videre er også lyst avhengig av stemningsmodus. Nedsatt stemningsleie og depresjon som ofte følger en kreftdiagnose, virker ofte negativt på seksuallysten.
Den gode nyheten er at ved en forelskelse kan hjernen overstyre alle disse hormonelle endringene!
Synnøve: Hei Åsle-Marit!
Jeg er en dame på 45 år. I forbindelse med en brystkreftoperasjon i fjor høst, startet jeg med Tamoxifen 20mgx1 i midten av mars-10. I begynnelsen var jeg svært plaget med hetetokter, og mensen har vært borte siden 5.cellegiftkur i febr-10.
I sommer har derimot hetetoktene forsvunnet, og siste 4-5 dagene har jeg hatt en lett blødning.
Jeg var hos gynekolog i juni i år i forbindelse med at jeg hadde begynt med Tamoxifen. Alt var helt ok.
Kan effekten av Tamoxifen ha avtatt? Er jo litt redd for det i forbindelse med kreftdiagnosen min.

Takker for svar.
Åsle-Marit svarer: Hei!

Jeg tror ikke effekten av Tamoxifen har avtatt. Hetetokter vil naturlig svinge litt, også avhengig av stress og yte påvirkninger. Dessuten venner kroppen seg gradvis til mindre østrogen, slik at det oftest er verst til å begynne med når man starter med Tamoxifen.
Tamoxifen har som kjent anti-østrogenvirkning i kroppen, unntatt i livmoren der stoffet har en pro-østrogenvirkning.
Det kan være årsaken til at du har blødd litt.
Er du undersøkt med ultralyd, og har fått vite at der ser bra ut med livmoren din, så kan du ta det med ro.