Ellen kan mye om brystkreft

Unknown-1
Dato
Tirsdag 24. august
Tid
21:00 - 22:00

Innsendte spørsmål

kari: 75 % av brystkreft anses å være relatert til østrogendominans /progesteron mangel.
Progesteron oppregulerer P53 genet som hemmer delinga av kreftceller.
Østrogen oppregulerer BCL2 genet som stimulerer kreftcellene.
Hva mener du om dette ?
Dr Morh publiserte dette i england i 1996.
Ellen svarer: Kjære Kari!

Til ditt spørsmål vil jeg her bare svare at det blir for komplisert å gå inn i detaljer rundt dette i denne sammenheng. Det har skjedd veldig mye mer på dette feltet siden 1996.
Hilde: Hei!
Jeg er 49 år gammel og var til mammografi for ett år siden. nå har jeg fått innkalling til ny mammografi fra unilab, som jeg også skal betale selv, som den for ett år siden. Er det nødvendig å ta en ny mammografi nå igjen? Og når er det jeg blir innkalt til ny mammografi som helsevesenet betaler for, eller må jeg selv betale for den rutine mammografien også? Takk for svar!
Ellen svarer: Kjære Hilde!

Det offentlige mammografiprogrammet i Norge kaller inn alle kvinner mellom 50 og 69 år til mammografi annethvert år. Dette er ikke gratis, alle må betale en egenandel for denne billedtakingen.

For kvinner under 50 år er det ikke vist sikkert at det er en stor nok effekt ved massescrenning av alle kvinner til at det gjennomføres.

Jeg synes kvinner under 50 år minimum bør ta mammografi et par ganger i alderen 45 til 50 år. Noen anbefaler årlig mammografi i denne aldersgruppen. Jeg tror private røntgensentra rutinemessig kaller inn til årlig mammografi, men dette kan variere rundt i landet.

Påkrevet eller nødvendig kan jeg altså ikke si at det er med mammografi nå og neste år får du innkalling til den offentlige screeningen. Dersom det ikke er brystkrefti familien din eller du har andre risikofaktorer for brystkreft (f.eks. bruk av østrogen), bør det være OK å vente til neste år.
Agnes: Jeg er en 50 år kvinne, fjernet bryst feb. 2010 - diagnose DCIS III, ingen etterbehandling. Jeg plages med blødningsforstyrelse pga. hormonverdier, østradiol høy 1,53. Tatt utskrapning i juni 2010, og har tatt kontrolltime på sykehuset i august nå, og må gjøres noe mere, varmebehandling eller fjerning av livmor og eggestøkkene. Jeg vil ikke opereres, er det farlig å ha hormonforst. kan jeg bruke gestagen eller andre preparater for å rregulere slimhinne på livmor. Jeg fikk beskjed der jeg fjernet bryst at jeg ikke skal ha hormontilskudd med tanke på bryst. Hva skal jeg gjøre ?
Fortvilet.
Ellen svarer: Kjære Agnes!

Til andre leseres opplysning, så er DCIS (ductalt carcinoma in situ) bare forstadium til kreft, det er altså ikke kreft (men kan utvikle seg til det over tid).

Du har fjernet brystet ditt, men har en liten økt risiko for å få det samme i det gjenværende brystet. Jeg synes likevel risikoen for det er såpass liten at det kan være akseptabelt å prøve hormonell behandling før evt. operasjon, hvis det er ditt ønske.

Jeg vil anbefale at du tar årlig mammografi av det gjenværende brystet ditt mens du evt. får hormonbehandling. Dette er for øvrig også rutine oppfølgning etter operasjoner for DCIS så det er trolig allerede etablert for deg.

Lykke til!
katten: Hva mener du om at progesteron krem hindrer brystkreft?
Hvorfor vet ikke /vil ikke leger prøve dette mer.det er jo ufarlig.vi mister nesten all progesteron når vi kommer i overgangs alderen ,men legene vil bare gi oss østrogen.som vi vet er kreft framkallende.
Kvinner som får brystkreft har nesten alltid veldig lavdt progesteron .
katten: Hva mener du om at progesteron krem hindrer brystkreft?
Hvorfor vet ikke /vil ikke leger prøve dette mer.det er jo ufarlig.vi mister nesten all progesteron når vi kommer i overgangs alderen ,men legene vil bare gi oss østrogen.som vi vet er kreft framkallende.
Kvinner som får brystkreft har nesten alltid veldig lavdt progesteron .
Ellen svarer: Kjære katt!

Hormoner og hormonell balanse er et komplisert tema. Vi måler forekomst av østrogen og progesteron mottakere (receptorer) i alle brystkreftsvulster. Forekomst eller ikke og evt. i hvilken mengde, er med på å avgjøre hvilken etterbehandling pasienten skal ha og kan også si noe om prognosen til pasienten. I brystsvulsten kan det være alt fra 0 til 100% progesteronreceptorer.

Hormon-nivå målt i blod sier ikke nødvendigvis noe om konsentrasjonen av det samme hormonet lokalt i brystet eller i andre av kroppens organer.

Østrogen og progesteron spiller "på samme lag" og selv om det er mest fokus på østrogen, så har vi ingen forskning som sier at progesteron er gunstig for brystkreftpasienter.

Østrogen-nivået faller også ved overgangsalder, men vi gir heller ikke det til brystkreftopererte og det er ikke fallet i østrogen som forårsaker brystkreft.
Sliten,51 år: Operert brystkreft mai 2008,hadde 6 cellegiftkurer og 25 strålebeh. ,ingen spredning. Ble veldig sliten og trøtt av behandlingene,føler at jeg ikke har fått tilbake den kondis og energi jeg hadde før,er det vanlig? Går turer og har trent ca 2 g pr. uke,men med lite hjelp.
Ellen svarer: Kjære sliten!

Det du beskriver er dessverre ikke helt uvanlig. Cellegift behandling over 3-4 måneder og strålebehandling daglig i 5 uker, er tøff behandling av kropp og sinn.

Du har gjort helt korrekt i å prøve og holde deg i fysisk aktivitet uten å overdrive.

Vi er alle forskjellige og vi vet ikke noe sikkert om hvem eller hva som gjør at noen får lengrevarige plager med slitenhet etter brystkreftbehandling. Det pågår forskning på feltet for å prøve og finne mer ut av det.

Jeg har ingen andre gode råd å gi deg enn å fortsette med turer ute i frisk luft. Sannsynligvis vil formen gradvis bedre seg. God bedring!
Usikker, 51: Operert for brystkreft mai 2008,4 cm stor tumor ingen spredning. Fikk cellegift og strålebeh,har store problemer med søvn og hetetokter,har fått estradot depotplaster for og prøve det en stund. Er usikker på om det er lurt og bruke det med tanke på tilbake fall av brystkreft?
Ellen svarer: Hei!

Overgangsalderplager med hetetokter og søvnbesvær er dessverre en av de største problemene brystkreftopererte pasienter sliter med. Og det er dessverre ikke så lett å behandle det fordi man skal være forsiktig med østrogen til brystkreftopererte. Østrogen er den beste behandling mot overgangsalderplager. Østrogen er samtidig en viktig faktor ved utvikling av brystkreft.

I utgangspunktet bør man helst ikke bruke østrogenholdige midler eller plaster til brystkreftopererte. Men livskvalitet er også viktig og hos kvinner med store plager, kan det i noen tilfelle være aktuelt med østrogensubstitusjon. Det bør da gis i minst mulig dose for å ha effekt og helst ikke for mer enn 5 år.

Hvis du har god effekt av plasteret, synes jeg du skal bruke det slik at du kan fungere godt i hverdagen og ikke minst sove godt. Det er også viktig for en god helse og immunforsvar. Jeg vil også tilføye at akupunktur kan være verdt å forsøke mot hetetokter.