Ekspertsvar

Lubina: Hei Bent :-)

Hvor mange år mener du det er tilrådelig å bruke Trisekvens.
Kom i tidlig overgangsalder (42) og har vanskelig for å slutte med de. Hetetoktene dukker opp temmelig fort hver gang jeg prøver. Siden jeg er tilhenger av naturlegemidler lurer jeg på om du kan anbefale et godt produkt mot hetetokter istedet.

Hilsen Lubina (53)
Lege Bernt svarer: Hei!

Siden du kom tidlig i overgangsalder mener jeg du kan forsvare å bruke trisekvens til du er 50 - 52 år - dvs til den tiden du normalt ville gått i overgangsalder. Det forutsetter imidlertid at du ikke ikke har noe opphopning av hjert-kar sykdommer eller brystkrefti familien.

Du kan imidlertid prøve å å trappe ned på dosen hormoner ved gradvis å skifte fra Trisekvens til activelle som har halvparten så stor østrogen mengde og gestagen mengde som Trisekvens. Du kan også prøve å gå gradvis over til et Femarelle som er at soya preprat med godt dokumentert effekt på hetetokter.

Rent praktisk kan du gjøre det ved å begynne med 2 kapsler Femarelle daglig sammen med Trisekvens, når du har gått på dette i 3 uker, kan du skifte ut Trisekvens med Activelle, da halverer du hormonmengden.
Jeg vil tro at du da ikke får hetetokter, skulle du imidlertid få det kan du øke til 3 tbl. Femarelle og 1 tbl Activelle. Har du ikke hetetokter på 1 tbl Activelle og 2 tbl. Femarelle kan du øke til 3 tbl. Femarelle i 2-3 uker før du prøver å slutter med Activelle.

I en overgangs peridoe kan du også bruke akupunktur i tillegg en gang i uken for å dempe hetetoktene.