Ekspertsvar

saraa: Hei!
Er 36 år.Etter fødsel på 3 år siden følte jeg meg veldig sliten. Etter hvert fikk mye hodepine og smerter i muskel og ledd, samt humørsvingninger. Gynokologen testet og ja var kommet i overgangsalderen.
Trodde skulle dø av sorg, men var nødt til å være sterk for barnas skyld.
Jeg har ikke brukt hormonprevensjon etter fødsel.
Jeg ser mye yngre ut i forhold til alderen og har hatt fin hår og hud. Men plutselig etter gynokologens beskjed mistet fryktelig mye hår og trodde ville bli skallet:( Huden ble også fryktelig forandret, fikk rynker i ansikt og hudenen på legg og føtter og hender er som på gamle mennesker. Dette gjør meg gal.
NÅ kan du gi meg råd?
Jeg har nå begynt med nuvaring den siste måneden( har migrene med auora)Er dette tilstrekkelig for at kroppen får den nødvendige hormonen?Jeg er redd for å bruke andre hormoner, Nuvaring har virket grei, men føler at er blitt tørr nedentil. Men ellers huden er blitt myk og ikke så tørr som før og mister ikke så mye hår.
Hva anbefaler du at jeg skal gjøre for å forebygge skadene på hud og ikke minst kroppen?
takk
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei!

Prematur menopause rammer ca 1% av kvinner, og som oftest vet man ikke årsaken.
Fra en gynekologs ståsted anbefales det da at man substituereres med hormoner fram til ca 50 år, hvis det ikke er kontraindikasjoner.
Du har migrene med aura, og da er hormontilførsel via huden- her skjeden- best. Risiko for blodpropp er da minst. Østrogener kan også taes som plaster på huden.
Men samtidig er NuvaRing veldig lav i østrogeninnhold, kanskje er det ikke nok for en ung kvinne som deg. Jeg regner med at du har avtalt kontroll med gynekologen din. I skjeden er kan du i tillegg bruke lokale østrogener for bedre slimhinne og mindre tørrhet. Det er helt trygt.
Ellers vil hud og hår bedre seg etterhvert med hormonsubstitusjon. Det er også viktig å tilføre nok, vitaminer og (riktig)fett i kosten som motvirker tørrhet og rynker. Trening og mosjon er også viktig for hud og hår, og en sunn kropp. Obs- husk å få sjekket stoffskiftet.
Forandringene i livet ditt kommer litt tidlig, men min erfaring at det pleier å gå seg til, når man er justert inn på riktig hormonsubstitusjon.