Ekspertsvar

Nina 47 år: Hei,

Jeg er plaget med nattesvette, men samtidig fryser jeg, det føles nesten som jeg "koker over utvendig" og har en fryser inni meg, er dette forbundet med overgangsalder, eller kan det være noe annet? En annen ting jeg lurer på er om overgangen kan føre til at man føler seg litt nedstemt og hva jeg evt. kan bruke innenfor alternativ medisin for å få en bedre balanse.

Tusen takk for svar :)
Lege Bernt svarer: Nattesvette og hetetokter slik du har det etterfølges ofte av frysninger og kuldefølelse etter at hetetokten er over. Under hetetokten koker du over og svetter, kropstemperaturen synker og du er våt av svette - når hetetokten er over kan du for eksempel våkne våt og kald. At du har humørsvingninger og er deprimert passer også med at du er i overgangsalder. For å være sikker på om du er i overgangsaldern går du til legen din og tar blodprøver - som vil vise at FSH og LH da begge er forhøyet. Er de det har du antagelig også hatt siste menstruasjon for noen måneder siden og da passer nok det du beskriver best med overgangsalder.

Men det er flere andre sykdommer som kan debutere med nattesvette, lett feber og perioder med frysninger, så gå å få sjekket deg. Er du likevel kommet i overgangsalder kan jo de innvendige frysningene også henge sammen med at du har lavt stoffskifte i tillegg - så det er flere muligheter.

Overgangsalder gir ofte humørsvingninger og kan også gi depresjon og angst plager. Er du nedstemt og kanksje har en lett depresjon vil jeg anbefale at du prøver Johannesurt preparater som kan bedre seretonin nivået ditt og heve stemningsleiet. Alternativt kan du ta en aminosyre som kalles 5HTP som kroppen bruker for å produsere seretonin - da forer du opp din egen seretonin produksjon - det vil også heve stemningsleiet og kan være nok ved lett depresjon og nedstemthet. Akupunkut har også effekt på seretonin og vil også kunne bedre nedstemthet.