Ekspertsvar

Litt fortvilet.: Hei Bernt.

Jeg er en jente på 41 år som nettopp har fått vite av min fastlege at jeg har forhøyet TSH på 39 og LH på 39.
Mensen hadde jeg siste gang i september, litt for sent siste gang, men før dette har jeg hatt helt regelmessig mestruasjon.
Det eneste jeg har merket som er annerledes de siste månedene er at hjertet mitt har vært veldig "hoppende". Det kan løpe løpsk både etter intervalltrening og når jeg ligger helt rolig.
Moren min kom tidlig i overgangsalder.Begynnelsen av 40 årene.

Jeg har lest på nett at tidlig overgangsalder ikke er bra for fremtidig helse, bl.a leste jeg at alzheimer forekommer hyppigere hos kvinner med tidlig overgangsalder, men at risiko for brystkreft er lavere.
Jeg har alltid vært restriktiv med bruk av hormoner som p-piller, ol. Har ikke brukt dette siden før jeg ble 30, men kjenner nå at jeg vil bruke det som er nødvendig for å ikke få skader/sykdommer senere i livet.
Mitt spørsmål er da. Hvor langt fremskredet er min overgangsalder. Kan man utifra prøvesvarene si om den er kommet langt eller kort?
Hvor uvanlig tidlig er jeg i forhold til min alder. Hva anbefaler du meg å gjøre mht hormoner/medisiner.
Jeg føler jo at jeg "mister" meg selv som kvinne oppe i dette og vil gjerne bevare det jeg kan så lenge som mulig.
Er redd for tynnere hud, tynt livløst hår, lav sexlyst og alt dette medfører. Har lest at man kan begynne å bruke p-piller igjen istedet for østrogen. Vil gjerne høre dine råd.

-M
Lege Bernt svarer: Prøvene fra fastlege indikerer at du er i begynnende overgangsalder, regner med at prøvene du har tatt er FSH og ikke TSH, dvs at både FSH på 39 og LH på 39 er forhøyet - det inikerer overgangsalder. Det passer med at du hadde siste mens for to månder siden og litt lenger opphold mellom de siste menstruasjonene og med hjertebanken din som også er typisk overgangsalder symptom.

Men du går altså veldig tidlig i overgangsalder, noe som passer med at din mor også gjorde det. Døtre følger ofte sine mødre mhp debut av overgagnsalder.

Jeg har flere ganger understreket i svar her på overgang at større stressbelastninger ofte er årsak til at mange kvinner går tidligere i overgangsalder enn nødvendig, Jeg gjentar det for deg også, har du vært gjennom en lengre stress periode - ta en pause og en hvile periode på et par månder og se om FSH og LH går ned og menstruasjonen kommer tilbake. I en slik pause anbefaler jeg deg å prøve akupunktur som både kan hjelpe deg å slappe av og sove bedre og kan få i geng menstruasjonen og bryte mønsteret med en tidlig overgangsalder.

Hvis mensen forsatt uteblir og LH og FSH fortsatt er høye, kan du begynne med Femarelle i tillegg til akupunktur for å dempe plagene i overgangsalder. Gi det 4-6 månder for å se om situasjonen stabiliserer seg og blir mindre plagsom - Feamralle og soya demper de fleste plager i overgangsalder fordi de gir øsrtrogeneffekt både på hud, slimhinder, beinvev, hår og annet vev.

Hvis plagene likevel skulle tilta mener jeg det er forsvarlig å gi deg bioidentisk østrogen i små doser som plaster i kombinasjon med progesteron krem noen år fremover. Men det forutsetter at du ikke har arvelig disposisjon for brystkreft.

Konklusjonen er at du absolutt bør gjøre noe, fordi tidlig overgangsalder disponerer for tidligere aldring og en rekke av de prosessene som da starter i hud,,årevegger, slimhinder kan utsettes med behandling.