Ekspertsvar

Litt forvirret...: Jeg er en kvinne på 48 som lurer på om jeg kan ha kommet i overgangsalderen. Jeg har den senere tid hatt hyppige perioder med litt verking i kroppen, uro/angst følelse, svimmelhet, mye opp og ned i humør, plutselig varm/ svett til tider og nå også endel søv vansker. Jeg er plaget med migrene som har vært hormonelt betinget, og disse anfallene har den senere tid økt i antall samtidig med disse symptomene som her er nevnt. Høres dette ut som overgangsplager og hvilke råd kan du gi meg for å få en noe bedre hverdag?
Lege Bernt svarer: Det høres ut som du er i begynnende overgangsalder, men du bør gå til legen din å ta blodprøver og måle hypofyse hormonene LH og FSH er disse høye vil det indikere at du er i overgangsalder. Hormonelt betinget migrene vil riktignok vanligvis bli betydleig mindre når du kommer i overgangsalder. Men hvis du har hatt en større stress belastning kan det også gjøre at du går litt tidligere i overgangsalder, slapper du og hviler en periode kan da symptomene bli borte og være borte til overgangsalder kommer tilbake til normal tid. En stress peridoe kan også være årsaken til at migrenen er blitt verre.

Symptomene du nevner som plutselig varme og svetting, uro og angst, svimmelhet, humørskiftninger, søvnvansker og verking i muskler og ledd er alle typiske overgangsalder symptomer. Hvis dette er overgangsalder og den kommer litt tidlig hos deg, er det beste rådet jeg kan gi deg å ta noen ukers pause fra alt stresset rundt deg. Hvis symptomene da avtar, er det som jeg har mistanke om riktig nemlig at stress har forsert frem en litt tidlig overgangsalder hos deg. Disse plagene du har kan da bli helt borte igjen for så å komme tilbake i forbindelse med normal overgangsalder om noen år.

Hvis du ikke har en s tor stress belastning for tiden og blodprøvene dine er helt entydige og viser at du er i overgangsalder - ja da er det bare å innrette seg etter det. Hvis du i denne perioden prøver å stresse ned, al alt gå i litt langsommere tempo vild et også dempe plagene. Regelmessige måltider og regelmessig fysisk aktivitet, avspenningsøvelser og god søvnhygiene vil også hjelpe.

Er fremdeles plagene like uttalt eller verre er du sikkert i overgangsalder og vil få betydelige symptomer. Da ville jeg anbefale deg først å gå til akupunktur som kan gi en rask effekt og kombinere det med for eksempel Femnarelle som er et godt dokumentert soyapreparat mot overgangsalder plager. Hvis ikke det heller er nok må du be om å få litt østrogen av legen din for å dempe plagene en periode, da er det best å bruke bioidentisk østrogen som plaster. Ender du opp med østrogen bør du gjøre alt det andre i tillegg, det vil helt sikkert hjelpe deg til raksere å kunne slutte med østrogen.