Ekspertsvar

Vibeke: Hei. Er 44 år og fjernet eggestokkene i fjor. Er derfor i overgangsalderen. Bruker Trisekvens og har prøvd hormonplaster. Veldig plaget med bivrkninger fra begge deler; blødninger, mye vann i kroppen, vektøkning, kviser og tørr hud. Hva skjer om jeg ikke tar noe østrogen? Har hørt at overgangsalder-plager er arvelig. Min mor var veldig lite plaget.
Lege Bernt svarer: Når du fjerner eggstokkene i 44 års alder kommer du plutselig i overgangsalder og kan få mye overgangsaldersymptomer, da vil de fleste trenge litt østrogentilskudd for å dempe plagene i alle fall i en overgangsperiode.

Tar du ikke østrogen, kan du prøve akupunktur i kombinasjon med Femaralle som er et godt dokumentert soyapreparat med god effekt på overgangsalderplager. Gir det tilstrekkelig effekt så vil Femarelle også redusere risiko for beinskjørhet og redusere endringer i slimhinder, årevegger og hud. Gjør du dette og har effekt er det ikke farlig å ikke ta østrogen - heller tvert om.

Synes egentelig at det er litt merkelig at du får så mye bivirkninger av trisekvens og østrogenplaster som som du sier. Det må skyldes at du har fått litt for store doser østrogener, kanskje har du fått litt for kraftig østrogen stimulering med det du har prøvd og derfor fått unødig mye bivirkninger. Vil anbefale deg å prøve en liten dose bioidentisk østrogen som plaster i kombinasjon med Progesteronkrem. Tåler du en veldig lav dose uten bivirkninger , kan du så trappe opp forsiktig til du har bedre effekt og finne en dose som gir lite bivirkninger og tilstrekkelig effekt.

Både effekt og bivirkninger er veldig dosevariable, men start med små doser og trapp forsiktig opp.