Ekspertsvar

Siri: Hei.
Lurer på en ting her.
Går på soya Med ekstra som jeg har kjøpt gjennom NaturaMed. Hva er forskjellen på den og femarelle? Kan jeg ta begge deler? Har begynt med femarelle også. Tålte ikke trisekvens og novofem. Har også hormonspiral.
Blodpr. Viser overgangsalder og jeg sliter mest med søvn. men også hodepine, Brenning under føttene og noe hetetokter.
Lege Bernt svarer: Soya Med ekstra kjenner jeg ikke, men det finnes veldig mange fytoøstrogen preparater laget av soya med vekslende effekt. De fleste av disse har ingen produkt spesifikk dokumentasjon, det vil si at det ikke er gjort noen studier på produktene som viser at de har effekt og ingen studier som sier noe om hvordan de skal doseres. "Produsenten" har altså bare bestilt et fytoøstrogen konsentrat fra en produsent og satt egen etikett og navn på produktet før det selges. De fleste av disse produktene har liten effekt, og det finnes fler hundre ulike varianter, bare på det norske markedet er det nærmere 20 ulike produkter.

Femarell er derimot et standarisert naturlig fytoøstrogen preparat hvor det er gjort så mange studier på effekt både ved overgangsalder og beinskjørhet at produktet nå nærmer seg en legemiddelstatus selv om det er et naturprodukt. På femarell er det også gjort dose respons studier så vi vet hvordan det skal doseres for å få effekt. Femarelle er altså et soya produkt hvor det er solid dokumentasjon på effekt og det skiller seg derfor fra de fleste andre fytoøstrogen produkter - ved at det er gjort mange produktspesifikke studier som viser god effekt ved overgangsalder og hetetokter og ´ved beinskjørhet.

Min anbefalling er derfor helt klar, bruk femarelle alene, har du ikke tilstrekkelig effekt av 2 tabletter som er anbefalt dose , øker du til 3 eller 4 tabletter daglig da vil mange få tilstrekkelig effekt.
Når plagene reduseres kraftig i løpet av 1-3 uker kan du eventuelt gå ned til 3 eller 2 tabletter daglig - men mange vil oppleve at de trenger 3 tabletter daglig en lengre periode.Hvis du da fremdeles sliter med dårlig søvn vil jeg anbefale deg akupunktur i tillegg.


Les mer om: fytoøstrogensoya