Ekspertsvar

Kvinne 52 år: Hei Bernt
Jeg er nå temmelig sliten av å være i overgangsalderen. Mangel på lite søvn, svettetokter natt og dag, irritabilitet og små deprimert nesten hele tiden. Jeg går på hjertemedisiner og lett blodfortynnende etter et hjerteinfarkt for halvannet år siden. Det jeg vil spørre om er om jeg kan starte med østrogenbehandling eller må jeg forholde meg til alternativ medisin som urter, soya osv? Hvis så er hva heter naturpreparatene som er mest effektive?
På forhånd takk for svaret:)
Lege Bernt svarer: Hei

Skjønner at du er sliten når du ikke får god nok søvn pga at du våkner med hetetokter flere ganger i løpet av natten. Skjønner at du blir irritabel og deprimert når du aldri får anledning til å bygge opp litt overskudd. Skjønner oså at du er redd for å bruke østrogen når du har hatt et infarkt og står på blodtrykksmedisiner, kolesterolsenkende medisiner og blodfortynnende.

Hadde du vært en av mine pasienter hadde jeg nok foreslått at du starter med akupunktur og femarelle i kombinasjon. Litt avhengig av din livssituasjon hadde jeg nok diskutert stress og stressmesstring med deg fordi det alltid er viktig for å redusere plager i overansalder og oså risiko for hjertejkarsykdommer, jeg hadde diskutert fysisk aktivitet, ernæring og kosthold og en rekke andre forhold.

Hvis vi likevel ikke hadde greid å myklande overgangsplagene dine hadde jeg valgt å gjøre alt dette først, men så kombinert det med en liten dose østroen og naturlig progesteron i en kortere periode(1-2-3år).
Alle de andre tiltakene ville sannsynlig hjelpe deg til å trenge mindre østrogen for en kortere periode - da reduseres også risikoen for bivirkninger betraktelig.

Hvis vi likevel måtte krype til "korset" å bruke litt østrogen, hadde jeg likevel anbefalt deg det fordi jeg tror den stressen du har pga dårlig søvn, irritabilitet og depping ikke bare ødelegger livskvalitet - men også representerer en helserisiko i seg selv.


mvh Bernt