Ekspertsvar

Beate: Er en dame på 49 år, som det siste året har hatt uregelmessig menstruasjon (det siste halvåret svært sparsommelige blødninger). Siden nyttår har jeg også hatt ofte episoder med hjertebank (det føles som om hjertet hopper over slag for så å komme med et hardere slag like etterpå). Det virker forøvrig som om dette kommer mest på kveldstid/natterstid når jeg har lagt meg. Har også følt meg tidvis slapp etter at disse "hjertehoppene" satte inn, og jeg er vel kanskje også ubevisst litt bekymret for dette. Tok en utvidet helsesjekk i fjor høst, blant annet hjertetest (EKG,arbeids-EKG, ultralyd) og alt så i orden ut (har også alltid hatt lavt kolesterol). Forsøker ellers å spise sunt, men er ganske overvektig og nok også litt for inaktiv. Mitt spørsmål er: er denne typen hjertebank vanlig i overgangsalderen, og er det noe jeg eventuelt kan gjøre for å få hjertet tilbake i normal gjenge igjen? (spesiell mat jeg bør unngå, trene mer, andre hjerteundersøkelser jeg bør ta?). Kan også nevne at jeg går på blodtrykksmedisiner, og at blodtrykket er normalt etter at jeg begynte med dette for et års tid siden. Har nå mens, og jeg har tidligere også lagt merke til (de senere årene) at PMS-symptomene kan virke å ha blitt verre jo nærmere jeg har kommet overgangsalderen. Kan derfor disse hjertebankene være en slags reaksjon på eventuelle hormonforandringer som nå har pågått de siste 2 ukene i forbindelse med at mensen har nærmet seg? I og med at jeg har sjekket hjertet så grundig som jeg føler at jeg har gjort, er det vel lite trolig at det er noe galt med selve hjertet, skulle jeg tro? (har ikke foretatt 24 timers-EKG).
Lege Bernt svarer: Hjertebank er et av de vanligste symptomene i overansalder, og den typen du beskriver er slik mange føler det. Hjertebank er en subjektiv og ubehagelig følelse av at du kjenner hjertet slår, oftes litt kraftigere og annerledes enn det tidligere har gjort. Vanligvis legger vi jo ikke merke til at hjertet slår hvis vi ikke lytter til slagene - men ved begynnede overgansalder er det vanlig å føle ulike former for hjertebank.

Dette skal likevel selv om det er vanlig tas alvorlig og undersøkes slik du har gjort med EKG, arbeids EKG, eventuelt ultralyd hos hjertespesialist, så det avklares at det ikke er en underligende hjertesykdom. Har du vært hos hjertespesialist til en slik grundig sjekk og i tillegg går på blodtrykksmedisiner - tror jeg du kan føle deg trygg i forhold til at den type hjertebank du fikk ved begynnende overgangsalder ikke representerer noen økt risko for hjertekarsykdom.
Hvis hjertebanken er verre på kvelden og natten, synes jeg likevel du skal be om en 24-timers EKG som du foreslår selv - neste gang du er hos hjertespesialisten - selv om jeg ikke tror den vil vise noe galt.

Hvis dette forverrer seg eller endrer seg skal du ha lav terskel for å oppsøke hjertespesialisten igjen for ny vurdering, da risko for hjertekarsykdom øker hos kvinner i overgangsalder og mange ofte går for lenge før de kommer til undersøkelse og behandling. Min erfaring er at mange kvinner i overansalder med hjertebank har stor nytte av akupunktur, jeg ser også mange som får mindre plager når de bruker crataegus eller hagtorntinktur. Regelmessig mosjon som også kan gi bedre vektkontroll er selvfølgelig bare positivt.

Hjertebank i overgangsalder er et symptom på hormonforandringene i overangsalder. Vi kan ikke forklare hvorfor hormonforandringer gir hjertebank, men det er klart at lite søvn, hetetokter, irritabilitet og andre plager i overangsalder naturlig kan bidra til økt ubehag i form av hjertebank.