Ekspertsvar

Sol: Er en dame som nettopp har paser 50 år. Pga kreft i livmor og eggstokkene ble jeg opperert i sommer. Etter 5 uker fikk jeg 6 cellegiftskurer og da startet hetetoktene. Etter siste cellegiftskur ble de verre og verre og til slutt fikk jeg sentraltvirkende antiadrenergikum (prøvde i 5 uker) for jeg burde ikke ha noe med østrogen. Men det hjalp ikke. Jeg hadde da 15 hetetokter/svettetokter i døgnet. Legene sa jeg kunne på eget ansvar prøve Fermarelle. Prøvde dette i 5 uker men da økte svettetoktene til 20 i døgnet. Nå får jeg østrogen av legene (østrogen plaster 75 mikrog/24t) har prøvet dette i 14 dager uten at jeg merker noe bedring men heller ikke verre.... Føler meg kvalm og er sliten av å skifte klær for hver svettetokt. Søvn har det vært lite av det siste halvåret. Er det noe jeg bør få undersøkt neste gang jeg er hos legen eller er jeg for utolmodig?
Lege Bernt svarer: Skjønner at du er fortvilet, reaksjonene dine er jo ikke normale når flere av de tingene du burde få effekt av ikke gir effekt eller tvert om kanskje gjør deg verre slik du fremstiller det. Jeg skjønner derfor at du føler deg som kjerringa mot strømmen.

Det er vanlig at overgangsalder fremskynnes når du får cellegift behandling og effekten av cellegiften øker jo flere behandligner du får. Det er nok vanlig at plagene da kan bli verre og verre fra kur til kur - tror nok at du bør kunne forvente en hvis bedring og stabilisering av plagene på et lavere nivå jo lengre tid det går fra siste cellegift behandling. Derfor kan det være lurt å senke skuldrene og være litt mere tålmodig noen uker-måneder fremover.Selv om jeg ikke kan love deg det tror jeg du bør bli litt bedre jo lengre tid det går fra siste cellegift kur.

Femarelle vil normalt bedre overgangsalder plager, men noe har ikke tilstrekkelig effekt av 2 tabletter og bør øke til 3 tabletter daglig. De fleste vil også ha god effekt av østrogen plaster - så du er skikkelig kjerringa mot strømmen - men som du er inne på - kanskje skal du være litt mer tålmodig.

Min anbefaling er at du prøver akupunktur i tillegg, som jeg har tro på kan hjelpe deg. Du bør da gå minst en gang i uken i en 10 ukers periode, har du effekt så kan du forsiktig redusere behandlings hyppigheten. Fortsetter du å bruke østrogenplaster bør du kombiner det med litt progesteronkrem.