Ekspertsvar

Bente: Jeg synes det er vanskelig å orientere meg i jungelen av omega-3 preparater.
Hva er viktig? Er det noen forskejll på de ulike produktene? Hva bruker du selv?
Lege Bernt svarer: Ja det er vanskelig. Norge er det landet som både bruker mest omega-3 produkter og produserer mest. Vi har noen få gode produktserier og veldig mye dårlige harse preparater. Jeg kan ikke berøre alle problemer her, men tar opp noen tomelfinger regler mhp valg av preparater.

Det er to fettsyrer som dominerer EPA og DHA, i de fleste preparatene er det omtrent like mye av hver. Ved enkelte problemstillinger kan det være en fordel å velge produkter med mer DHA, ved andre er det en fordel å bruke mer EPA - men det viktigste er nok at det er tilstrekkelig mengde EPA/DHA. Vi pleier å anbefale et daglig inntak tilsvarende ca 3 gram ren omega-3=DHA/EPA..

Hvis du bruker kapsler må du da opp i ca 5-10 kapsler avhengig av hvor mye EPA/DHA de inneholder. Ved å ta to kapsler som ofte er vanlig anbefalt dose, blir oftes dagsinntaket for lite til å få tilstrekkelige effekter.

Omega-3 er langkjedede flerumettede fettsyrer som dessverre veldig ofte harskner raskt. Harske omega-3 fettsyrer som bygges inn i cellemembran strukturer er skadelig. All omega-3 må oppbevares kalt for at de ikke skal harskne raskt - selv kapsler harskner raskt hvis de står i nederst hylle i overskapet med lystoffrør eller lampe rett under - da blir tempraturen ofte 30 - 40 grader. Alle omega-3 produkter bør stå i kjøleskap også i butikkene - dette er det desverre nesten ingen salgsteder som følger og få produsenter som krever - dette er bare rett og slett sløvt.

For å sikre at produktene ikke er harske bør du alltid foreta en smakstest. Hvis et flytende omega-3 preparat som tran er mild og god på smak er det bra. Hvis tranen er besk er den harsk og skadelig, det skal være en rund myk transmak men ikke besk harsk smak. Får dere harsk tran må dere gå å levere den tilbake i butikken eller på apoteket. Harsk tran og harske omega-3 preparater er rett og slett skadelig. Jeg kjøpte en flaske Møllers omega-3 tran rett før jul som var stein harsk og hvor jeg gikk rett tilbake til Apotek 1 og leverte den tilbake - den sto da i rom tempratur i Apoteket - tidligere var alle apotekene nøye med å ha tran i kjøleskap - nå slurves det veldig med dette. Fagkunnskapen på Apotek på dett området må være veldig dårlig, I alle fall i Apotek 1 kjeden. Møllers omeag-3 tran som innholder 30% omega-3 har jeg ofte anbefalt fordi det gir mye omega-3 i forhold til pris. Flytende tran er lett å kjenne er harsk og derfor lett å kvalitets kontrollere ved smakstest - men altså ikke alt av dette produkte er bra, som jeg selv akkurat har erfart.

Bruker du kapsler skal du alltid tygge i stykker den første kapselen fra boksen, så du kjenner at omega-3-fettsyrene ikke er harske. Min erfaring er dessverre at veldig mange av omega-3 kapslene på det norske markede rett og slett er skikkelig harske og altså skadelig og ikke helsebringende. Etter å ha bitt hull på hundrevis av kapsler de siste 3-8 åren har jeg tilgode å bite hull på omega-3 kapsler fra Nycomed som dominerer apotek markedet og Fri Flyt som dominerer postordre markede som ikke er skikkelig harske. Alle kapsler jeg har bitt hull på fra disse store brandene har vært stein harske. Mitt inntrykk så lant er derfor at jeg må fraråde pasienter å bruke preparater fra disse produsentene fordi kvaliteten er elendig, Jeg biter gjern hull på nye kapsler fra disse produsenten hvis noe mener det motsatt - og jeg er åpen for å endre oppfatning - men du verden hvor mange gganger jeg har bitt hull på kapsler fra disse markedslederne som har vært ufyselig harske - og altså helsekadelig når de er skikkelig harske.

Norge som storprodusent og stor forbruker av omega-3 burde ha forbud mot å selge harske omega-3 produkter og det burde være forbudt å markedsføre harske produkter med løfte om helsegevinst når det motsatte er tilfellet. Det er selfølgelig mange andre produkter en disse to brandene som også er harske, men jeg kan ikke nevne alle jeg har smakt på her. Norske næringsmiddel mydigheter(tror det er matforsk) har undersøkt norske omega-3 produkter og funnet at alt for mange er alt for harske, men de har vært feige og ikke turt å gå ut med en liste eller ranking over hvilke som er ok og hvilke som er harske og skadelig.

Det burde ikke være lov å beskytte produsenter av skadelige og harske omega-3 produkter - selv om det er større norske virksomheter. Jeg kan jo her nevne noen produsenter jeg har god erfaring med, først vil jeg nevne Nordic Naturals som opprinnelig er et Bodø firma som produserer for det amerikanske legemarkedet, de har god kvalitetskontroll på produktene sine og de har også gjort mange egne kliniske studier - produktene selges stort sett gjennom helsekostbutikker. Picasol som også selges gjennom helsekost er også gode produkter, det er kommet en ny omega-3 lakseolje som selges i kapsler på helsekost som er lite varmebehandlet - men som dessverre inneholder litt små mengder DHA/EPA. Men det er også andre brand som er ok som f. eks. Triomar og Triomega, hvor jeg skjelden har kjent harske produkter.

Da fikk du noen tommelfinger-regler, jeg har nevnt produktnavn med vilje fordi jeg oppriktig er veldig skuffet over flere store produsenter som må vite at de selger helseskadelige produkter og faktisk fortsetter å gjøre det år etter år. Jeg er også skuffet over norske næringsmiddel myndigheter som ikke har ryddet opp i dette og etablert et regelverk og kontrollrutiner som holder helseskadelige produkter vekk fra butikk og apotekhyllene.