Ekspertsvar

Kråka: Hei!
JEg er ei jente på straks 32 år, som for 9 år siden fjernet h. eggstokk pga. en borderline ovarialtumor på 9x18 cm. Etter dette har jeg nesten uten unntak svettet så mye om nettene at jeg må skifte sengetøy gjennom fra første dag i mens og ca 14 dager etter dette. Ettersom årene har gått har jeg fått flere symptomer på tidlig overgangsalder, dog klarte vi å bli gravide etter 2 år med prøving og én hormonkur. I går var jeg til time nr to hos Endokrinolog Bård Kulseng i Trondheim, og diagnosen hans var rimelig klar; begynnende tidlig overgangsalder, han mener jeg kun har EL hver annen mnd, og at sansynligheten for at jeg kan bli gravid igjen er tilstede og vil derfor ikke igangsette noen behandling pga fare for at dette vil påvirke foster negativt. Jeg på den andre side er så lei av å svette, sove dårlig og blir forkjølet av at jeg er våt nattestid samt være trøtt og deprimert at jeg ser behovet for å gjøre noe NÅ! Jeg går ikke på prevensjon. Hva tror du om å bruke et soyaprodukt, sikre perioder med "avhopping i svingen" og utstrakt bruk av billige graviditetstester for å forsikre meg om at jeg ikke er gravid slik at jeg trygt kan bruke et preparat som er skadelig for et evt. foster? Jeg er så fortvilet at jeg ikke helt har ord! Jeg hadde et utrolig tungt svangerskap (han er 1 år nå) og ønsker jo egentlig et barn til - senere, når jeg har fått sovet litt.........men jeg trenger da også å slutte og svette!
- må legge til at jeg i tillegg til ovenfornevte symptomer, selvfølgelig har såre slimhinner, smertefulle samleier, nedsatt sexlyst osv osv - hele remsen rett og slett, også fryser jeg døgnet rundt når jeg ikke svetter....
Lege Bernt svarer: Hvis jeg først oppsummerer, så har du regelmessig mens og endokrinolog mener du kun ha eggløsning hver annen måned, men mener altså at du har lav østrogen produksjon og derfor på en måte er i tidlig overgangsalder. Du har masse hetetokter 14 dager fra første dag i mensen i hver syklus som ødlegger nattesøvnen og livskvaliteten din.

Skjønner at du har behove for å gjøre noe med dette, jeg kan ikke se noen problemer med at du bruker et soyaprodukt i kombinasjon med akupunktur for å redusere hetetoktene. Min erfaring er at mange i din situasjon kan ha stor nytte av akupunktur og at det også kan bedre fertiliteten din. Akupunktur har også god effekt på søvn og søvnkvalitet, så jeg synes du skal prøve det først.

Hvis du ikke hadde hatt ønske om flere barn kunne du jo alternativt få satt inn en hormonspiral eller gå på en syklisk P-pille.