Ekspertsvar

lady: hei, jeg er en 47 års gammel jente som har slitt halvannet år nå med plager. Uregelmessig menstrusjon, mye hetetokter, ustabilt humør, mye sinne, tiltaksløs og motløs. Har 4 barn hjemme i alderen 11 til 20. Kjenner jeg ikke strekker til noen til lenger. Det eneste som holder meg oppe er løpeturene jeg har flere ganger i uken. jeg fikk ett par ganger Provera som jeg skulle ta i 12 dager for å få blødning. Jeg har ikke hatt menstrusjon siden oktober 2012. Menstrusjonen kom ikke. Følte det ble værre med det mentale. Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe meg selv ?!

Hilsen veldig fortvilet
Lege Bernt svarer: Uregelmessig menstruasjon, mye hetetokter, ustabilt humør, mye sinne, tiltaksløs, motløshet og fortvilelse tyder nok på at du er på vei inn i overgangsalder selv om du ikke helt har sluttet å menstruere. Synes først du skal gå til fastlegen din eller til gynekolog for å få tatt blodprøver og bli undersøkt å få bekreftet at det stemmer.

Du bør også prøve å finne ut når din mor gikk i overgangsalder, hvis det var i samme alder er det nok ingen vei tilbake - da er du nok på vei inn i overgangsaldern og med de plagene du allerede har trenger du behandling og hjelp.

Hvis mor gikk mye senere inn i overgangsalder , f. eks 52 år gammel - kan du ha begynt å få plager for tidlig pga stor stress belastning, da ser vi ofte at plagene kan reverseres helt for en periode(ofte flere år) hvis du får avlastning og redusere stressbelastningen.

Hvis prøver viser at du er i overgangsalder og din mor gikk i overgangsalder omtrent like gammel bør du be om hjelp. Hadde jeg hvert legen din hadde jeg da først oppstartet behandling med akupunktur i kombinasjon med et soyaprodukt med god dokumentasjon på effekt. Det er ikke mange soyaprodukter til kvinner i overgangsalder som har tung produktspesifikk effektdokumentasjon, men Femarelle er et slikt produkt som er lett å få tak i Norge i helsekost og også på flere apotek. I tillegg hadde jeg nok anbefalt deg å ta det litt roligere en periode og redusere stress belastning både hjemme og på jobb, fordi det vil gi bedre symptom kontroll. Løpeturene må du bare fortsette med, det er bra. Andre ting du kan ha nytte av er progesteronkrem og eventuelt tilskudd av DHEA.

Har du fremdeles store plager må det vurderes om du skal ha østrogen, helst som plaster eller krem for en periode. Kortere perioder med østrogen hos kvinner som ikke har økt risiko for brystkreft, blodpropp og hjertekarsykdommer er relativt trygt. Det er ved lengre bruk over 5 år eller lengre de farlige bivirkningene øker kraftig.