Ekspertsvar

humørsvingninger: Hei! Er 53 år, 2 år siden menstruasjon stoppet, Har hetetokter, men er til å leve med når jeg bruker Femarelle. Sliter veldig med humøret, er nedstemt, og også sint. Har prøvd Johannesurt og det hjelper veldig. Bruker ingen andre medisiner så det skal da ikke være noe problem med bivirkninger slik jeg har forstått, men er likevel litt redd for dette. Hva med bedøvelse hos tannlege f.eks, er det noe jeg trenger å tenke på? Er det greit å bruke Johannesurt i flere mnd? Hvor lenge er det vanlig å slite med hetetokter og humørsvingninger?
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei!
Når det nå er gått 2 år siden mesne stoppet, så slipper vanligvis hetetoktene og humørsvigningene taket, og man kommer over i en mer stabil fase hormonelt sett. Johannesurt har jeg personlig liten erfaring med, men ettersom jeg har skjønt, så er det gammelt middel mot mildere depresjon. Jeg kan ikke nok om Johannesurt til å si noe om påvirkning på andre medisiner. Anbefaler at du spør Bernt Rognline om Johannesurt når han er på ekspertsvar.
Men Femarelle er trygt å bruke, og har det effekt på hetetoktene dine, så er det bare å fortsette med det. Det har ingen tidsbegrensing.
Er du ikke helt i mål med bedring av livskavliteten på Femarelle og Johannesurt, så kan du vurdere anre ufarlige tiltak.
Trening har dokumentert effekt på hetetokter. Og som regel har det god virkning på humøret også.
Noen har også ihvertfall midlertidig effekt av akupunktur på hetetokter.
Til sist er det slik at vanlig hormonbehnadling også må nevnes fordi det er det som virker best på hetetokter og nedstemthet som skyldes hormoner.
Men det høres kanskje ut som det du bruker er greit nok- så lenge du vet at det er uten bivirkninger?