Ekspertsvar

Johannesurt: Hei! Er 53 år, 2 år siden menstruasjon stoppet, Har hetetokter, men er til å leve med når jeg bruker Femarelle. Sliter veldig med humøret, er nedstemt, og også sint. Har prøvd Johannesurt og det hjelper veldig, Bruker ingen andre medisiner så det skal da ikke være noe problem med bivirkninger slik jeg har forstått, men er likevel litt redd for dette. Hva med bedøvelse hos tannlege når jeg bruker Johannesurt, er det noe jeg trenger å tenke på? Er det greit å bruke Johannesurt i flere mnd? Kan Johannesurt skade lever/nyrer?
Lege Bernt svarer: Hyggelig å høre at du har nytte av Femarelle, hvis du bruker to tabletter daglig kan du prøve å øke til 3 tabletter som vil gi bedre effekt hos mange.

Johannesurt kan du trygt bruke, det er et alt for lite brukt antidepressiva som gir lite bivirkninger. Det er gjort gode studier som viser effekt på nedsatt stemningsleie og depresjon i overgangsalder. Det er riktig som du sier at det kan påvirke flere andre medisiner, det virker da slik at det stimulerer leverens avgiftende systemer så enkelte andre medisiner brytes ned raskere og dermed får mindre effekt. Det påvirker ikke virkningen av lokalbedøvelse som du får hos tannlegen, så det trenger du ikke bekymre deg over ved neste tannlegebesøk.

Du kan godt bruke Johannesurt over lengre tid og som sagt har det lite bivirkninger og har ikke negativ effekt på lever og nyre, tvert om stimulerer det leverens avgiftende systemer.