Ekspertsvar

Heidi: Hei. Jeg er 41 år og lurer på om jeg kan ha kommet i overgangsalderen. De siste ukene har jeg mange ganger i løpet av døgnet opplevd svettetokter etterfulgt av frysninger. Dette kommer veldig brått og jeg svetter skikkelig. Enkelte dager har jeg veldig mange "utbrudd". Det skjer også om natten og dette gir dårlig søvn.
Jeg opplevde det samme en gang i høst, men plutselig så gav det seg og kom tilbake for noen uker siden. Jeg holder nå på å bli helt sprø av dette. Det er plagsomt når jeg er ute blandt folk og jeg får hetetoktene. Blir knall rød i fjeset og svetten siler.

Jeg har også det siste 1,5 året hatt delvis uregelmessig mens. Det kan noen ganger gå flere uker over tiden, for så så være regelmessig to måneder og deretter ett nytt opphold.

Hva kan jeg gjøre for å få hjelp til disse plagene?
Jeg har ikke barn, røyker ikke og trener regelmessig.
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei!

Det høres ut som hormonelle svigninger kalt overgangsalder.Det er vanlig at det i begynnelsen varirer så mye, noen måneder fungerer eggstokkene som før- andre måneder halter det og du får plager. Det vanlige mønsteret er at mensen nå etterhvert blir sjeldnere, samtidig som ubehaget vanligvis øker på.
Du bør oppsøke lege og få tatt hormonell utredning for å få bekreftet klimakterium. Hvis du ellers er frisk, ikke har noen familiær opphopng av brystkreft eller blodpropp,høres det ut som du er kandidat for hormonsubstitusjon med østrogener.
Det både pga alder og grad av plager. Lykke til!

Les mer om: hetetokter