Ekspertsvar

Mette: Har lyst å begynne med DHEA ,hva mener du om det -
er snart 51 år ,mens ennå ,ikke hetetokter,
har vært litt av og på med estradot ,men har ikke lyst å bruke det ,har vært unten nå i ca 3 uker og alt er fint ,tar noe som heter barbaco tavita ,men synes det er dyrt ,tror du fastlegen min synes jeg er rar som ber om dhea.forstår det skal få opp testeron og østrogen ,
har brukt progesteronkrem NATPRO i flere år ,men føler vi MÅ bruke østrogen,har vi ikke nok av det ,gjennom mat og forurensing,
tar omega 2 ,magnesium og 125 g vitamin D hver dag,
er ikke estradot et syntetisk produkt.
Lege Bernt svarer: Litt DHEA før du er gått skikkelig over i overgangsalder mener jeg kan være lurt å ta noen år for å utsette overansalder og for å myklande overangsaldern. DHEA (dihydroepiandosteron) er bioidentisk og er et forstadium til både østrogen, progesteron og testosteron, det vil derfor øke din egen produksjon av alle 3 hormonene og gi deg mere tid før du går i overgangsaldern.

Østradot er østrogen plaster, når du tar plaster trenger du mye mindre østrogen, ofte bare 10% av den mengden som er i tabletter for å gi samme effekt. Plaster er derfor en mye mer skånsom behandling og gir mye mindre bivirknger og bør alltid foretrekkes fremfor tabletter. Dette skyldes at ved tabletter tas hormonene opp i tarm og går til lever først hvor de brytes ned før de går ut i sirkulasjonen. Tar du plaster tas de direkte opp i huden og går rett ut i sirkulasjonen. Det er nedbrytnings produktene av østrogen som gir de farligste bivirkningen, når du trenger mye mindre østrogen i plaster for å få samme effekt som ved tabletter gir dette derfor mye mindre bivirkninger. I estradot er det bioidentisk østrogen, som østradiol, så det er en fornuftig og skånsom behandling sammenlignet med tabletter. Tar du østrogen som plaster, bør du bruke et gestagen(progesteronlignende stoff), gjerne bioidentisk progesteron som krem i tillegg.

Østrogen i estradot er nok syntetisert - fra naturlige forstadier til
østrogen som finnes i ulike planter - ofte fra kløver og gressarter. Men østrogenet i østradot er østradiol som er et bioidentisk østrogen.