Spør Bernt om overgangsalderen og alternativ medisin

Unknown
Dato
Tirsdag 22. februar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

anna: hva mener du om PUERARIA MIRIFICA.
En thailansk urt,phytoøstrogen,?
Bernt svarer: Jeg må svare som jeg gjorde om Macarot fra Peru tidligere i dag, jeg har ingen egen klinsik erfaring med bruk av Pueraria Mirifica og vet ikke hvordan den virker i praksis.

Men ut i fra litteraturen er det en viltvoksende medisinplante fra nord og nord-øst Thailand, der den kalles Kwao Krua og brukes som et adaptogen som ginseng, rosenrot og også Macaroten fra Peru.

Det er roten som brukes og den inneholder blandt annet fytoøstrogener og har vært brukt som en energigivende og "foryngende" plante. Den skal også som ginseng bedre hukommelse og konsentrasjon. Men så langt jeg har funnet er det gjort lite forskning og dokumentasjon på den medisinske effekten av denne planten. Jeg kan derfor ikke si noe om hva du kan forvente av effekt på for eksempel overgangsalder plager.
HEIDI: I innlegget mitt skal det stå Q 10.
Blir du trøtt og kan miste sexlysta av blodtrykkmedisin og kolestrol senkende.?leste i en undersøkelse at etter 1 mnd forvbruk sank Q 10 med 30 %.pluss at det hemme .det.
Bernt svarer: Jeg skjønte at du mente Q-10 og det er riktig at du kan bli både trett og kan få mindre sexlyst av både enkelte blodtrykksmedisiner og av kolesterol senkende medisiner - jo større dose jo mere bivirkninger. Men i svaret nedenfor har jeg gitt deg mere informasjon om dette. Q10 kan reduser noe av bivirkningene ved bruk av kolesterol senkende medisiner og kan med fordel brukes sammen med statiner, når det er nødvendig å bruke statiner.
rick: hei Hva skal jeg bruke;har vært i overgangsalderen i ca 4 år ,uten nevneverdige problemer,Fik ny partner for ca 2 år siden,da startet det med gjenntagende kløe nedentil.Tørr skjede.har prøvd ovesterin,føler ikke at det hjelper så mye. Må jeg ha tilførsel av østrogen. partneren har av og til fått små sprekker på penis,kan det komme av at jeg har tørre slimhinner,kan det da bli en mekanisk gnissning.Må forøvrig nevne at min partner,nyli har fåå påvist diabetes 2. Hans lege mente at sprkkdannelsr på penis da ikke er uvanlig.Jeg ber han om å smøre penis med fuktighetskrem etter dusj.Hva kan jeg eller han gjøre annerledes,Han fikk forøvrig. Apolar med akvalin av sin lege.Men dette kan han vel ikke bruke etter vært samleie
Bernt svarer: I overgangsalder redueres østrogennivået og da blir slimhindene i skjeden mindre frodige og det gir mere plager med tørrhet og sårhet ved samleie.

Lokal bruk av østrogener som krem eller vagitorier som du har prøvd med ovesterin er da vanlig behandling som oftest gir mindre tørrhet og mer frodige slimhinder. Hvis du ikke har tilstrekkelig effekt av ovesterin bør du sjekke at du har brukt det riktig. Du bør ta en stikkpille hver dag de første 3 ukene, deretter kan vedlikeholdsdose med 2 ganger i uken være nok.

Sprekker på penis kan komme av tørrhet og mekanisk irritasjon, som du sier. Derfor er det veldig viktig å bruke god tid til et rolig og behagelig forspill å gjøre alt som kan øke sexlysten, som igjen vil bedre fuktigheten i skjeden din før samleiet starter. Det er helt vanlig å bruke lokale østrogener som vagitorier i kombinasjon med ulike nøytrale glidemidler for å redusere irritasjon ved samleie. Hvis det er mye irritasjon og sårhet i skjeden og på penis kan dere jo også ha vært uheldige og fått en sopp infeksjon - be gynekologen din sjekke det neste gang.

Apolar er et gruppe 2 steroid og bør ikke brukes på penis over lengre tid fordi det vil gjøre at huden blir tynnere og mindre motstandsdyktig.
HEIDI: Spør for min mann.Han bruker Metoprolol Sandoz 50 mg ,Lipdor 20 mg og Albyl -E ,75 mg.Han Har aldri hatt høyt kolestrol.ligg på 3.
Blodtrykket er under kontroll.men han er mye trøtt ,nesten null sexlyst ,har lest at det skal være bra å ta 10 når du bruker kolestrolsenkende,da de hemmer 10.
Kan han også bruke MACA som jeg har spurt om i et annet innlegg,tenker da ilag med blodtrykkmedisin.
Bernt svarer: Hvis han aldri har hatt høyt kolesterol, bør han spørre legen sin hvorfor han skal bruke Lipitor som er et kolesterolsenkende legemiddel. Statiner som er kolesterolsenkende legemidler kan redusere nivået av kjønnshormoner i kroppen og kan også hos mange gi tretthet og muskelverking.

Hvis det er høyt kolesterol og indikasjon for bruk av statiner og pasienter som bruker det får mere tretthet og muskelverking, kan disse bivirkningen ofte reduseres ved å bruke Q-10 eller bio-quinon.

Jeg kan ikke se noen grunn til at han ikke kan bruke maca rot som du har spurt om nednefor, selv om han bruker blodtrykksmedisiner.
Berit: Er det mulig å få bioidentisk Estriol fra lege i Norge.`?
Leser at det er det minst farlige østrogenet.
Ser på en net side -gentlepharmasy.com at du kan få estriol 0.15 %-
Er det farlig å bestille det fra utlandet?
Bernt svarer: Ja det er mulig å få østradiol som er bioidentisk østrogen fra leger i Norge. Faktisk, og det er kanskje overrakende for mange, så er det meste av det som foreskrives av østrogener i Norge østradiol og altså bioidentisk.

Motsatt er det meste av gestagenene, dvs hormoner med progesteron effekt syntetiske og ikke bioidentiske. Bestiller du bioidentiske hormoner på nett fra utlandet, bør du så godt du kan sjekke at det er en seriøs nettbutikk og fra en fabrikant som tilfredstiller alle krav til GMP og forsvarlig legemiddelproduksjon.
HEIDI: Er du kjent med MACA Lepidium Meyenil?
Det er en rot fra Peru.Brukes mot energiløshet,hetetokter ,lav sexlyst .depresjon.
Min lege vil hi meg antidepressiva ,men jeg vil ikke begynne med det.Har lyst å prøve fra naturen først.Det verste er trøttheten og ikke sexlyst.Kan du undersøke litt om dette ?
Bernt svarer: Jeg har aldri brukt eller foreskrevet Macarot eller Lepidium Meyenil, så jeg har ingen egenerfaring. Jeg har kun teoretisk kunnskap om denne planten som vokser i Andesfjellene helt opp til 3000 meter. Det er roten som brukes og den har tradisjonelt blitt brukt både som grønnsak og som medisinplante. Den er mest blitt brukt som et adaptogen på samme måte som ginseng og rosenrot, for å øke yteevne, gi mere energi og overskudd, bedre libido og fertilitet.

Litteraturen viser at den har mange ulike virkstoffer som kan påvirke både sentralnervesystemet og påvirke hormon balanse og hypofyse. Men det er ikke avklart sikkert hvilke virkestoffer som er viktigst og heller ikke hvordan de skal doseres. Effekten skal komme relativt raskt etter noen dager opptil en ukes bruk. Den skal angivelig øke sexlyst og libido både hos menn og kvinner, og så lang jeg har funnet ut har den lite bivirkninger og ser ut til å være trygg å bruke på samme måte som ginseng og rosenrot gir lite bivirkninger.

Hvis du ikke er deprimert, men sliter med tretthet og har lite sekslyst synes jeg du heller bør prøve denne Maca roten eller et standarisert ginseng produkt. Flere studier på ginseng viser god effekt på tretthet og redusert allmentilstand, og også bedring av libido. Jeg kan dessverre ikke anbefalle deg et godt Maca-rot preprat da jeg som sagt ikke har klinisk erfaring med bruk av denne roten.
Tone: Hei er 47 år har den siste tiden hatt problemer med hyppig blødninger,uro og deprisjon, har sterk mistanke om overgasgsalder? har mor som har hatt bryst kreft mest sansynelig av østrogen. lurer på om hva som er bra og ta?
Bernt svarer: Overgangsalder skyldes østrogen mangel og kan godt starte med uregelmessige blødninger som hos deg. Uro, depresjon, irritabilitet, søvnvansker pga hetetokter og svetting er andre problemer som kan komme etter hvert. Går du til legen din kan du få bekreftet at du er i begynnende overgangsalder ved å ta blodprøver som da vil vise at du har høye nivåer av hypofyse hormonene FSH og LH.

Hvis din mor har hatt brystkreft som var østrogen følsom, bør du tenke deg ekstra godt om før du eventuelt begynner med hormoner for å dempe plagene. Bruk av østrogen i overgangsalder øker riskoen for brystkreft betydelig. Er det andre kvinner i familien med brystkreft bør dere utrede om det er arvelig disposisjon for brystkreft i familen.

Du er tidlig i overgangsalder, mitt beste råd for å redusere plagene fremover er å redusere stress belastning, legge forholdene til rette for regelmessig fysisk aktivitet, og god søvnkvalitet. Du bør spise regelmessig, mye grønnsaker, soya og andre bønner, mye bær og lite sukker og junk food. Får du hetetokter og mere plager kan du prøve soya produkter som femarell og Nutri5 eller gå å få akupunktur som også kan redusere plagene betydelig å hjelpe deg gjennom overgangsaldern.
Du finner mere om hva jeg anbefaller i en lang artikkel her på overgang.no
Bodil: Hei
Jeg er 49 år og er nok på full fart inn i overgangsalderen. Etter jul har jeg dessverre slitt med hetetokter, natt og dag. Dette plager meg og går utover nattesøvnen. Vil ikke ta vanlig østrogen, har derfor kjøpt Femarelle.
Hva er forskjellen på vanlig østrogen og vegetabilsk østrogen?
Er det noen skadelige bivirkninger?
Jeg blir usikker på om jeg tør å ta disse tablettene når jeg ikke vet mer enn det som jeg finner i reklamen.
Bodil
Bernt svarer: Fytoøstrogener kalles en rekke ulike plantestoffer som binder seg til østrogen respetorer eller de samme bindingssteder på cellene som østrogen binder seg til.

Mange fytoøstrogener er store steroid molekyler som ligner på østrogen, eller det naturlige kvinnelige østrogenet østradiol, Mange fytoøstrogener har betydelig østrogen effekt når de binder seg til østrogen resptorene, mens andre fytoøstrogener har liten østrogen effek. Et fytoøstrogen med liten østrogen effekt som binder seg til østrogen resptorer, vil da medføre at mindre av kroppens eget østrogen binder seg og det vil da gi redusert østrogen effekt i kroppen.

Fytoøstrogener fra soya virker med ulik østrogen aktivitet på ulike østrogen resptorer i kroppen. Det er gjort studier som viser at fytoøstrogener fra soya gir 15- 20% østradiol effekt på beta-østrogen resptorer i sentral nervesystemet og beinvev, dvs at det i overgangsalder vil kunne beskytte både mot beinskjørhet og redusere hetetokter. På alfa-østrogen reseptorer i brystvev gir soya fytoøstrogener mye mindre østradiol effekt, kanskje bare 0,3-0,4% østradiol effekt, da virker de nærmest som østrogen hemmere på brystvev. Fytoøstrogener som virker på denne måten kalles SERMèr eller selektive østrogen reseptor modulatorer. At fytoøstrogener i soya er sermèr og har liten østrogen effekt på brystvev er antagelig en av årsakene til lav forekomst av brystkreft i befolkninger som bruker mye soya.

Femarell inneholder fytoøstrogener fra soya og på produktet er det gjort produktspesifikke studier som viser at det reduerer hetetoketer og overgangsalder plager, samtidig som det beskytter mot beinskjørhet. Fordi fytoøstrogener i soya har liten østrogen effekt på brystvev tror jeg det er tryggere å bruke for kvinner i overgangsalder, mange mener at naturlig soya kan beskytte mot brystkreft.

Jeg mener femarell er et trygt og godt valg for å redusere hetetokter og overgangsalder plager. Studier viser at det også beskytter mot beinskjørhet og det er ingen ting som tyder på at det vil gi økt risko for brystkreft, snarere tvert imot.