Ekspertsvar

Lillian : Stemmer det da ikke at østrogen og progesteron har motvirkende egenskaper, slik at hvis man har for mye østrogen (PMS, sterke blødninger, uønsket hårvekst osv) hjelper det å ta progesteron? Jeg spør fordi jeg nå allerede har betalt mangfoldige tusener av egen lomme på denne behandlingen, og hvis alt jeg har lest på nettet om progesteron bare er løgn (ref. f.eks Dr. Leif Ims og andre), så blir jeg jo litt fortvilet. Jeg trodde progesteronets motsatte egenskaper var nettopp det som KAN hindre kreft og ikke stimulere. Når det gjelder arvelig kreft har jeg en prøve inne på den avdelingen du nevnte, jeg ble kontaktet av de for en stund siden. Venter på svar.
Brystkreftekspert Ellen svarer: Kjære Lillian!

Jeg skjønner du har en del uspesifikke plager som det kan være vanskelig å finne en eller flere gode forklaringer på. Som du sikkert er kjent med, så er det noen som sverger til progesteronbehandling med tabletter eller krem og rapporterer god effekt av det for kvinner i overgangsalder. Alle som arbeider med brystkreft er svært skeptiske til bruk av progesteron fordi det har en virkningsmekanisme nokså lik østrogen. Østrogen er som kjent en av de viktigste medvirkende årsaker til kreftutvikling i bryst. Vi fraråder derfor både østrogen og proesteronbruk til kvinner som er brystkreftoperert selv om dokumentasjonen vedrørende østrogen er mye bedre enn for progesteron. Så lenge man ikke vet helt sikkert hvor skadelig det kan være, så maner vi til forsiktighet. Hos kvinner uten brystkreft vil jeg anbefale samme retningslinje.
Overgangsalderen innebærer en stor hormonell omveltning i kroppen, noen har store plager, andre merker lite. Noen har mye plager med hetetokter, andre merker mest humørsvingnnger. Felles for alle er at plagene nesten alltid blir bedre over tid, uansett behandling eller ei.
Jeg synes du bør vurdere å ta en gentest for å få avklart om du har et arvelig brystkreftgen, BRCA 1 eler 2. Fastlegen din kan henvise deg til en avdeling for medisinsk genetikk som kan ta stilling til hva slags utredning som kan være aktuell. Dette er basert på dine opplysninger om flere tilfelle av brystkreft og underlivskreft i familien. Når det gjelder underlivskreft, så er det bare eggstokkreft som har en sammenheng med brystkreft.
Beklager at jeg ikke kan gi deg grønt lys for bruk av progesteron slik du kanskje ønsker. Kunnskapen er for dårlig og sannsynligheten for effekt lik det vi ser med østrogen er altså for stor til at vi som arbeider med brystkreft, kan gå god for det.
Håper du ser en bedring av dine plager!