Ekspertsvar

eli: Hallo! Et spørsmål jeg har lurt på lenge er om alle kvinner vil komme i og merke overgangalderen? Mvh Eli
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei!
Alle kvinner kommer i overgangsalder, det er helt sikkert, men ikke alle merker det så godt. DEt kan være at man ikke har "antenner" for slik kroppslige forandringer, eller at de er svake. Men det sies at 90% på ett eller annet tidspunkt har hetetokter.Andre plager som skyldes overgangsalder, trenger ikek bare skyldes hormonendringer, og man relaterer det derfor ikke til overgangsalder. Tenker da både på søvnproblemer og nedstemthet som kan komme i alle livsfaser.
Vi kvinner er født med ca 40000 umodne egg i eggstokkene. Fra pubertet til menopause forbrukes 1000 egg hver måned, med opphold under graviditet og amming. Men en dag en kontoen tømt og menopause inntrer. Slik at kvinnelivet helt anderledes enn mannslivet. Menn lager sædceller hele livet og hele lageret byttes ut hver 2-3 måned. Testosteronproduksjonen synker gradvis, men ikke brått slik østrogenet er hos kvinner.
Mennesket er det eneste pattedyret som ikke dør når evnen til graviditet opphører. Idag lever kvinner 1/3 av livet uten mens, i hvertfall i vår del av verden.

Les mer om: overgangsalder