Bernt kan mye om urter og det du spiser

Unknown
Dato
Tirsdag 29. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

solveig: virker blodtrykkmedisin på sexlyst ,ereksjon?
Bernt svarer: Ja mange gir dessverre bivirkninger ved å redusere libido og ereksjon. Betablokkere er vel den gruppen av blodtrykkmedisiner som gir mest slike bivirkninger, men også andre blodtrykksmedisiner kan gi slike bivirkninger.

Men i dag er moderne blodtrykksbehandling preget av å kombinere flere ulike blodtrykksenkende medisiner og gi de i små doser. Dette er en terapitradisjon som har resultert i både mye bedre blodtrykkskontroll og mye mindre bivirkninger med hensyn til redusert sexlyst og redusert ereksjon.

Så til pasienter som får nedsatt sexlyst eller ereksjonsproblemer etter oppstartet blodtrykksbehandling er det bare et råd å gi: Ta det opp med legen din, i de fleste tilfellene kan det gis andre preprater eller kombinasjon av flere stoffer med like god effekt og mindre bivirkninger eller nesten helt uten bivirkninger.
solveig: Er det mulig å få bioidentiske østrogen hos lege i Norge?
Tenker på estriol.krem?ikke ovesterin.
Bernt svarer: Ja det er mulig å få østradiol og østriol som begge er bioidentisk østrogen fra leger i Norge. Faktisk, og det er kanskje overrakende for mange, så er mye av det som foreskrives av østrogener i Norge østradiol og østriol og altså bioidentisk.

Ovesterin er Østriol, det kan også skrives estriol og finnes både som krem, vagitorier og tabletter. Produktet som er i salg i Norge heter ovesterin men i andre land er det også mange andre liknende produkter som inneholder estriol eller østriol.

Berit: Sendte inn dette spørsmålet 22. feb. også Er det mulig å få bioidentisk Estriol fra lege i Norge.`? Leser at det er det minst farlige østrogenet.
Ser på en net side -gentlepharmasy.com at du kan få estriol 0.15 %-
Er det farlig å bestille det fra utlandet?
Bernt svarer: Beklager at du ikke fikk svar med en gang 22. februar , men nå har jeg svart og kopierer inn svaret her også:

Ja det er mulig å få østradiol og østriol som begge er bioidentisk østrogen fra leger i Norge. Faktisk, og det er kanskje overrakende for mange, så er mye av det som foreskrives av østrogener i Norge østradiol og østriol og altså bioidentisk.

Motsatt er det meste av gestagenene, dvs hormoner med progesteron effekt syntetiske og ikke bioidentiske. Bestiller du bioidentiske hormoner på nett fra utlandet, bør du så godt du kan sjekke at det er en seriøs nettbutikk og fra en fabrikant som tilfredstiller alle krav til GMP og forsvarlig legemiddelproduksjon.
Trine: Har lest litt om bioidentiske hormoner., og synes det høres riktig ut Hvor kan man få tak i disse preparatene? Er de like gode?
Hvordan skal man vite hvor mye man trenger av hva? Har lest om progesteron, østrogen, testosteron og DHEA.
Bernt svarer: Ja det er mulig å få østradiol og østriol som begge er bioidentisk østrogen fra leger i Norge. Faktisk, og det er kanskje overrakende for mange, så er mye av det som foreskrives av østrogener i Norge østradiol og østriol og altså bioidentisk.
Bioidentisk østrogen finer du i preparater som både piller, vagitorier, gel og plaster.
Motsatt er det meste av gestagenene, dvs hormoner med progesteron effekt syntetiske og ikke bioidentiske. Men legen din kan foreskrive bioidentisk progesteron på registrerings fritak eller magistrelt som progesteronkrem (les mer om dette i artikkel her på overgang om bioidentiske hormoner) som apotekene kan lage.

Både DHEA (Dihydroepiandosteron som er forstadium både for østrogen, progesteron og testosteron) og testosteron fås som bioidentiske hormoner på respt hos lege i ulike administrasjonsformer. DHEA kan gis som tabletter. De andre bioidentiske hormonene brukes mest lokalt som kremer, plaster fordi de i kroppen har realtivt kort halveringstid.

Bruk av bioidentiske hormoner ofte i små mengder er en egen terapi tradisjon for å regulere mer skånsomt hormonelle ubalanser og brukes av spesial trente leger. Justering av dose og valg av administrasjonsform og kombinasjon av hormoner bør gjøres i samarbeid med lege som er vant med å ta prøver og dosere bioidentiske hormoner. Det er bare noen få leger i Norge som jobber med dette, flere av legene våre på Balderklinikken gjør også dette.
lotte: Hve mener du er" must" innen alternativ medisin for en 50-årig kvinne ut fra din erfaring?
Frisk, slank, og ingen spesielle plager. Hva kan jeg gjøre for å forebygge sykdom senere i livet? Takk for svar.
Bernt svarer: Jeg liker ikke lenger begrepet alternativ medisin, fordi det er blitt så veldig mange såkalte "alternative" behandlingsmetoder som ikke har så mye med medisin å gjøre. Mye av dette er helt uten dokumentasjon og har mye mere likehetstrekk med relgion og overtro.

Men hvis spørsmålet ditt er hva kan du bruke av komplementær medisinske teknikker, ernæring, urter og naturstoffer for å forebygge sykdom sener i livet så skal jeg prøve å svare deg kortfattet. Jeg har en lengre artikkel om dette liggende ute på Overgang som jeg har kalt alternativ overgangsalder om akupunktur, urter, ernæring med mere som du kan les.

Et must er god søvn, helst 7-9 timer hver natt, reglemssig mosjon helst 40-60 minutter 4-6 ganger i uken. Mye naturopplevelser som både gir fysiske utfordringer og god avspenning og bedre stresstoleranse. Gode avspennignsteknikker som du kan bruke i dagliglivet får å redusere stress belastning som f.eks. Yoga, minfullness, meditasjon, Tai Chi eller andre ting du føler fungerer for deg. Et sundt kosthold med mye urter og krydder, bær, omega-3, grønnsaker, fisk og belgvekster. Mat som er frisk fersk og rik på mineraler, vitaminer og antioksydanter og andre medisinske naturstoffer(la din mat være din medisin). God vannkvalitet. Mye kvalitetstid og nærhet med venner, familie og arbeids kolleger, et godt å aktivt sosialt nettverk. Listen er kanskje litt uventet .. den kan være mye lengre ..men dette er det viktigste...