Ekspertsvar

Marit : Hallo.

Er 52 år og har hatt overgangsplager ett par år. Har brukt Livial 1,5 år. Min fastlege, som jeg har stor tillit til, sier at dette er helt uproblematisk og at mange bruker dette inntil ti år. Da jeg var på Mamografiprogrammet sa de der at man ikke burde bruke slikt mer enn inntil 2 år. Hva er rett?

Jeg har en søster som har hatt brystkreft, og to søstre og en mor som ikke har hatt det. Jeg er ellers frisk og glad og røker ikke.
Brystkreftekspert Ellen svarer: Kjære Marit!
Jeg forstår det slik at du ikke er brystkreftoperert og jeg har da ingen store motforestillinger mot at du bruker østrogen i en periode med overgangsalderplager. Nyere studier indikerer at det trolig ikke er så stor risiko forbundet med bruk av østrogenpreparat som tidligere antatt. Østrogenpreparat brukt ved overgangsalder er gjerne østrogen kombinert med gestagen (som i Livial). Rent østrogen er minst farlig, men kan ved lang tids bruk kunne gi økt risiko for livmorkreft. Ved kombinasjon med gestagen, så minimeres denne risikoen. Du kan jo prøve og kutte ut østrogen etter 2 år og se om du fortsatt trenger det, evt. se om det holder med bruk annenhver dag. Det vil nok være en fordel om du ikke bruker det i for mange år, men inntil 5 års bruk har jeg ingen store motforestillinger mot.

Hilsen Ellen