Ekspertsvar

Grete i overgang :-): Hei!
Jeg leter og googler etter overgangsplager. Det som ALLTID kommer først er hetetokter... "MÅ" man ha dette for at leger vurderer overgangsalder? Har ikke så mye plager med dette, heller uro, nervøsitet (da av og til med påfølgende varmefølelse). Har nok ikke vært snill med stressnivået til kroppen så i juletider kom smellen.. Bestemte meg for å kutte jukse-hormoner i kroppen, så jeg kuttet Cerazette på julaften. Fikk ÈN dag med mens ca 3 uker etterpå.... Har etter barnefødsel i februar 2010 hatt problemer med å finne prevensjon som passet. Hormonspiral=blødning i 6 mnd, tok den ut etter 1 år - da var jeg lei småblødninger jevnt og trutt. Så Microgynon, samme der med småblødninger i "hytt og vær". Prøvde igjen med ceracette da disse funket da jeg ammet. Men fortsatt småblødninger helt til jeg da nå kuttet dem helt ut. Kan disse småblødningene faktisk være et tegn på overgangsalder allerede da? Fikk også en "plutselig" blødning ved fjerning av spiral, samme da jeg tok celleprøve. Ømfintlig skjedevegg? Humøret de siste årene har vært høye topper og lave daler, og en del tristhet... Har også hatt et par tilfeller av panikkangst. Men det er uroen og nervøsiteten som er ubehagelig. Nevner at jeg fikk mensen før jeg var 11, er nå 42. Håper på et svar på dette - det ble visst litt langt! :-)
Lege Bernt svarer: Du kan godt ha lite hetetokter og likevel være godt inn i overgangsalder å ha mange av de andre plagene: uro, nedstemthet, nedsatt konsentrasjon og hukommelse, leddsmerter, lite sexlyst og tørr skjede er andre plager som kommer i overgangsalder. Den lette varmefølelsen som du får kan være en "minihetetokt", så gå å få tatt blodprøver hos fastlegen din så får du bekreftet om det er overgangsaldern.

Det er helt typisk at plagene utløses eller blir mye verre når du stresser, like vanlig er det at de kan bli borte igjen når du slapper av og ikke stresser - dette er typisk i den sårbare aldern mellom 45 og 52 år. Når du i tillegg kutter Cerazette på julaften, da ber du om det. Men du er vel ikke i den sårbare aldern enda hvis du hadde siste barnefødsel i 2010? - ser at du bare er 42 så dette trenger jo ikke være overgangsaldern. Selv om noen kan få det så tidlig også, så senk skuldern, reduser stress og se om tingen kommer på plass igjen. Småblødningene du beskriver trenger heller ikke være tegn på overgangsalder, men er nok et tegn på at du bør gå til en gynekolog og få en grundig vurdering.