Ekspertsvar

Helen51: Kvar kveld rundt kl.20.00-21.00 startar hetetoktene og varer heile natta gjennom fram til morgonkvisten. Dette gjev meg dårleg søvnkvalitet og til tider kan det vere tøfft å komme seg gjennom dagane.
Er det noko eg sjølv kan gjere med dette? Snakke med lege om plaster, tabletter, krem? Har høyrt så mykje om at det som finnast av hjelp er meir helseskadeleg enn til gagn. Helsekost?
Eg har dei typiske plagene med tørre slimhinner og gløymsle.
På førehand takk for svar.
Lege Bernt svarer: Hetetokter er plagsomme nok som de er , men når de i tillegg ødelegger nattesøvnen, gjør deg bare mer og mer sliten og utmattet da må du gjøre noe med det.

Jeg vet jo ikke hvor lenge du har hatt de og hva du har prøvd for å redusere plagene. Ut fra spørsmålenen dine regner jeg med at du har hatt de noen uker/ måneder og enda ikke har kommet i gang med behandling. I gang med behandling må du, for sånn kan du ikke gå.

Gå til legen din å ta blodprøver så du er sikker på at det er overgangsaldern som er kommet. Er det det vill jeg først prøvd Femarell i kombinasjon med akupunktur. Start med 3 tabletter Femarell daglig og kombiner det med akupunkur en gang i uken. Hjelper det en del, men ikke helt kan du legge til progesteronkrem som legen din må skrive resept på og du kan evt også legge til DHEA, som også er på resept. DHEA er dihydroepiandosteron, som er forstadium både til østrogen, progesteron og testoseron - så da vil du få mer av alle tre hormonene. Ikke noe av dette har alvorlige bivirkninger og det vil i alle fall lindre betydelig og for mange vil det være mer enn nok for å holde plagene unna.

Mot tørre slimhinder i skjede vil jeg anbefale at legen di skriver ut østrogen vagitorier, det er lokalbehandling som har lite bivirkninger og vil forebygge mange plager og farandringer nedentil. Må du likevel ty til østrogen , må du velge å bruke plaster, da trenger du bare 10% av østrogen mengden du eventuelt ville trenge som piller for å få like god effekt. Når hetetoktene blir bedre blir søvnen bedre og da blir også hukommelsen bedre.
Lykke til.