Ekspertsvar

sara frustrert: Hei!
Jeg er 37 år. Da jeg var 30 fødte jeg første og 19 måneder etter det kom nr.2 ( begge gangene gravid med første forsøk) Men etter nr.2 ble ting annerledes, humøret var ikke normal, hadde kjempe smerter i muskel og ledd.Mye migrene. Vitamin D var ned i 4. mensen kom seint og forsvant. Gynekologen mente jeg var kommet i tidlig overgangsalder ( blodprøvene viste det)
Jeg begynte med Nuvaring og etter hvert følte meg ganske normal.Sist jeg var hos gynekologen sa hun alt ser helt normal og bra ut. Hun mente hadde jeg kommet i overgangsalderen ville jeg ikke fått mensen selv om jeg brukte Nuvaring. ER det sant?
En ting til jeg får i perioder krampe i musklene også dovner overalt i kroppen og har en stikkende/brennende følelse samtidig i musklene. Jeg har ikke følt meg frisk i denne perioden, legen fant liten mistanke om revmatisme sykdommer (muskelsykdom) men sa det er så lite verdier at det ikke er til å bry seg. Kan all dette mens tapet ...være pga. en slik sykdom eller motsatt at jeg virkelig er i overgangsalder. Dette tar livet av meg at ingen leger klarer å finne ut hva som feiler meg. Har du hørt noen i min situasjon? Hva kan jeg gjøre for å få svar på spørsmålene mine? vet du om en lege?
Gynekolog Åsle-Marit svarer: Hei!

Det er vanskelig å sjekke overgangsalder mens du står på NuvaRing. Da vil mensen styres av NuvarIng, og ikke av dine egne hormoner. Der er jeg altså enig med deg og ikke gynekologen din.
Jeg mener også at hvis du er kommet i tidlig overgangsalder, så vil NuvaRing inneholde alt for lite hormon for å substitusrere det du ikke lenger lager. Plagene dine kan tyde på at du får for lite østrogen i forhold til det man vanligvis trenger ved alder 37.
Det er av og til slik at eggstokkene skues av en periode- det kan skyldes vekttap, stress og store påkjenninger- og altså senere i livet begynne å produsere normal med hormoner igjen. Når legen din ser mange fine egg på ultralyd, så kan dette gjelde deg.
Jeg kjenner ikke til noen norsk nettside om tidlig overgangslder, men du kan søke på amerikanske nettsteder på premature menopause.