Ekspertsvar

frustrert: Hei!
Jeg er 38 år.Det siste året har jeg hatt fryktelig smerte i høyre bryst. smerten strekker seg mot armhulen. Klarer ikke berøre brystet. forrige uke oppdaget jeg at det kom væske ut vorten.og så kom det når jeg klemte på det. Men ikke mere væske nå etter dette. Har fått time til mammografi. Jeg var på ultralyd for et år siden pga av smerten men legen fant ingenting. Hva kan det være? Jeg får ofte steke smerter bak ryggen opp til skulderen Nøyaktig bak brystet. Smertene har av og til vært så sterke at jeg ikke fått ligge eller sove.
Kan det ha sammenheng? Kan det være kreft? Jeg har til tider vært kjempe sliten og følt meg tom for energi...

Glemte å si at jeg etter fødsel fikk hormon kaos og muligens tidlig overgangsalder. Jeg bruker nuvaring. kan brystproblemet være pga av det? Er jeg i større fare for brystkreft nå hvis jeg kommer i tidlig overgangsalder? Jeg har migrene m aura så nuvaring er sikreste jeg har funnet. vet du om andre alternativer?
Brystkreftekspert Ellen svarer: Kjære frustert!
Det er uvanlig med så sterke smerter som du beskriver i et bryst. Hormonelle svingninger, enten det skyldes noe kroppen selv besørger eller eksternt via f.eks. hormonspiral, vil oftest gi ømhet i begge bryst. Plagene dine er lite forenlig med kreft, men bør utredes med ultralyd og mammografi. Siden du har registrert væske fra brystvorten, så kan plagene dine skyldes en godartet utvidelse i en melkegang, en duktektasi. Slike duktektasier kan gi smerte ved at væske hoper seg opp i disse utvidede gangene. En annen mulig forklaring på dine ensidige plager, er cyste som også kan være smertefulle. Cyster er nokså vanlig før overgangsalder. Få sjekket brystet med ultralyd og mammografi før du vurderer å endre noe i forhold til valg av prevensjon, det er mindre sannsynlig at spiralen er årsak til dine plager. Det er veldig tidlig å gå i overgangsalder når du bare er 38 år. Fastlegen kan ta blodprøver for å sjekke dine hormonelle forhold.Lykke til!