Ekspertsvar

bente: Hei!

Er det noen forskjell når det gjelder brystkreft på å bruke p-piller eller hormontilskudd i forbindelse med overgangsalder? Er det ene farligere enn det andre?
Og er det noen forskjell mhp risiko på de ulike typene tabellet/plaster etc som brukes. Er det bedre å bruke plaster enn tabletter når det gjelder brystkreft? Har dosen noe å si? Er det lurt å satse på de bioidentiske hormonene i overgangsalderen?
Takk for svar!
Brystkreftekspert Ellen svarer: Kjære Bente!
Østrogentilskudd anses for å være mest uheldig med tanke på risiko for å få brystkreft.P-piller er i langt mindre grad forbundet med brystkreft. På den annen side kan P-piller forebygge eggstokk-kreft. Det er sjelden at man står overfor et valg mellom østrogentilskudd og P-piller ved overgangsalder. Østrogen bør bare brukes dersom man har store plager med overgangsalder. Dersom det er indikasjon for å bruke østrogen, så må de aller fleste bruke et kombinasjonspreparat med gestagen. På generell basis, bør man bruke minst mulig mengde hormon, men som selvfølgelig samtidig gir god virkning. Så vidt jeg kjenner til, så har vi ikke god nok kunnskap om bioidentiske hormoner til å kunne anbefale disse framfor andre typer østrogentilskudd.