Ekspertsvar

trist: Hei!
Jeg er muligens kommet i tidlig overgangsalder. jeg har hatt fryktelig smerte i brystet, klarer ikke røre det stedet. var til mammografi og ultralyd. begge viste noe som ligna på kule.legen forstod ikke helt hva den var. de tok biopci, for en uke siden. har ikke fått noe svar ennå. Samme dag tok jeg ultralyd av hals og legene fant flere kuler, ene på 1.4 cm har fått ny time på sykehiuset. jeg har følt meg fryktelig syk uten at legen har funnet noe svar, blir slapp, trøtt, uten energi... kan da alt dette henge med tidlig overgangsalder? særlig etter biopci av bryst har vært så mye smerte at den stikka liksom bak på ribbeina og skjelletet. jeg klarte nesten ikke stå oppreist eller ligge. Kan det være kreft? kan hormoner være årsak til alt dette? Jeg er 38
Lege Bernt svarer: Hei!

Du må først få avklart årsak til kuler og smerter i brystet.
Det er oftest godartede forandringer, men brystkreft kan forekomme også hos unge.
Overgangsalder er eggstokksvikt. Det betyr at eggstokkene dine er gått tomme for egg, og at menstruasjonen blir borte etterhvert.
Det er ingen direkte sammenheng mellom smerter/kuler i brystet og endringer i hormoner i forbindelse med overgangsalder.
Jeg håper du får en rask avklaring- det verste er ofte å gå å vente på svar og ikke vite.

Les mer om: brystkreft