Ellen kan det nyeste om brystkreft

Unknown-1
Dato
Tirsdag 6. september
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

lei av magen: eg lurer på noe ang mage /tarm . hva er årsaken når avføringen er klumpette .magen blir også ofte plutselig oppblåst og har lest at det kan skyldes dårlig forbrenning .hvordan øker jeg forbrenningen?
Ellen svarer: Hei!
Her kan det være mange årsaker til dine problemer, så jeg vil anbefale deg en tur til fastlegen din og få en skikkelig sjekk der. Det kan også bare være at du har ubalanse i tarmbakteriene dine, så prøv med biola mens du venter på time hos fastlegen din.
Lykke til!
Agnes: Brystrekonstruksjon.
Jeg fjernet hele brystet i feb. 2010, (det var forstadiet til kreft). Nå venter jeg på brystrekonstruksjon, men det er vanskelig å velge metode. Er det noen metoder vil du abefalle som er "trygdt" for kroppen. Silikon er fremmedlegme, kan det være skadlig ? Kan kroppen ikke "godta" den og gi reagere på en vis ? Jeg tenker også på viderekontroll osv. ?

På forhånd takk !
Hilsen Agnes (51 år)
Ellen svarer: Kjære Agnes!
Du har tross alt vært heldig som fikk oppdaget forandringer i brystet mens det fortsatt var i forstadiet og ikke var blitt til brystkreft. Med fjerning av brystet er det ingen fare for tilbakefall. Når det gjelder rekonstruksjon av brystet så er det i prinsippet to ulike metoder å velge blant. Den ene er oppbygging med en protese og den andre med eget vev. Protesene som benyttes i dag består vanligvis av silikon og saltvann og de er helt ufarlige. De er testet i mange år uten at det er funnet noen fare for immunsvikt eller andre bivirkninger. Ulempen med en protese er at kroppen kan reagere på den som et fremmedlegeme og ønske å kvitte seg med den. Det vil da dannes en kapsel rundt protesen slik at den blir hard og vond. I slike tilfelle må protesen fjernes. Oftest går det bra dersom man skifter ut med en ny protese. En protese er vanskelig å få til å ligne helt det andre brystet (dråpeform). Ofte kan det være behov for å justere litt på det gjenværende brystet (løfte det litt) for å symmetriske bryst. Følelsen blir oftest kraftig redusert eller borte. På den annen side er en proteseoperasjon et relativt lite og enkelt inngrep sammenlignet med rekonstruksjon med eget vev. Inngrepet tar under 2 timer. De vanligste komplikasjoner kan være sårinfeksjon, blødning eller kapseldannelse som nevnt.
Rekonstruksjon med eget vev er nesten alltid et omfattende inngrep. Det vanlige er å flytte hud og fettvev med blodårer fra magen til brystet. Inngrepet tar mange timer og det er behov for innlegelse i sykehus i flere dager etterpå. De første dagene er det en del smerter og det tar en tid før man er helt restituert. Det kan også flyttes vev fra rygg eller rompe for å lage et nytt bryst. Man skal også huske på at det blir et stort og langt arr der vev hentes og det kan også bli et søkk her. Fordelen med eget vev rekonstruksjon er at brystet får en mer naturlig form og konsistens i tillegg til at det er eget vev og ikke et fremmedlegeme. Følelsen er dårlig også med en slik rekonstruksjon.
Det er ikke så lett for meg å komme med en anbefaling til deg. Er du i tvil, vil jeg nok anbefale en proteserekonstrukjson først. Skulle du ikke bli fornøyd, er det mulig å gjøre eget vev rekonstruksjon senere. Ventetid på proteserekonstruksjon er vanligvis rundt 1 år mens med eget vev kan ventetiden være opp mot 7 år! Lykke til!
Anonym: For omtrent 4 måneder siden oppdaga eg at den eine brystvorta mi hadde trekt seg inni bryst.
Var hos lege som ikkje fant noen forandring i eller utenpå bryst. Blei sent til mammografi. der blei det heller ikkje gjort funn, der blei bildene samenlikna med bilder fra tidligere mammografi undersøkelser. EG er 57 år og er anna kvart år til mammografi etter fylte 50år. Er fortsatt urolig Ka kan det vere som gjer at brystvorta mi trekte seg inn og ikkje kjem ut igjen.
Ellen svarer: Kjære anonym!
Det er godt å høre at du har tatt symptomet med inndratt brystvorte alvorlig og fått en utredning. Inndratt brystvorte som tilkommer utenom en ammeperiode kan være symptom på brystkreft og må utredes med såkalt trippeldiagnostikk. Dvs at du bør ha mammografi, gjerne ultralyd, evt. en nåleprøve dersom det gjøres funn på denne billeddiagnostikken, og en klinisk undersøkelse av en lege med erfaring i å undersøke bryst. Har du noen sår eller eksemforandringer på brystvorten? Det kan i tilfelle være snakk om noe som heter Pagets disease. Det er en sykdom som affiserer brystvorteområdet og som kan være forbundet med brystkreft. Det er viktig å utelukke denne sykdommen. Det høøres ikke ut som om du har fått gjort ultralyd av brystet? Jeg ville nok ha foretrukket en slik undersøkelse for å avklare området bak brystvorten best mulig. Inndratt brystvorte behøver ikke bety noen sykdom, men gode forklaringer på hvorfor det skjer hos noen, har jeg dessverre ikke.
mona: Min datter på 37 år fikk diagnosen Ulcerøs kolitt for 6 år siden i 3 mnd. av sitt andre svangerskap. Hun har brukt Salazopyrin, men etterhvert har hun ikke særlig effekt av den medisineringen lenger. Jeg leser at man skal kontrollere regelmessige bl. pr. bl.a. folsyre, hvilket ikke er blitt gjordt. Jeg synes det er legens ansvar, men han skriver bare ut resept! Etter min mening burde hun vært til utredning hos spesialist for lenge siden ... Hva skal man foreta seg?
Ellen svarer: Hei Mona!
Ditt spørsmål er nok ikke tema for kveldens ekspertsvar. Ulecerøs colitt er vanligvis en sykdom som varierer mye i intensitet. I rolige faser kan noen ha lite behov for medisinering. Jeg er enig i at blodprøver er en del av oppfølgningen hos pasienter med denne sykdommen. Anbefaler at hun først snakker litt med fastlegen sin om dette. Evt be om henvisning til spesialist i gastroenterologi. Slike finnes for øvrig også i private legesentra, Lykke til!