Ekspertsvar

provera.: Hei :-) er en dame på 42 år som for 3 uker siden tok en utskraping pga blødninger og polypp i livmoren. Gynekologen gav meg provera, har nå gått 3 dager på det, og synes å kjenne at brystene er litt ømme, er det pga provera? Det jeg er mest bekymret for er vektøkning, har slanket meg 20 kg det siste 1, 5 året, og har ikke lyst å legge på meg...
Gynekologen tok ingen blodprøver ang hormoner av meg, burde han gjort det før jeg ble satt på provera?
Burde provera tas til samme klokkeslett hver dag?
Håper på svar hilsen anne:-)
Lege Bernt svarer: Provera er et syntetisk gestagen som brukes ved livmorblødninger ved for lav progesteron produksjon. Det brukes også i kombinasjon med østrogener ved klimakteriske plager.

Ved blødningsforstyrrelser slik du har hatt brukes 5-10 mg daglig i 5-10 dager fra 16. eller 21. dag i syklus. Behandlingen bør fortsette i minst 3 sykler.

Det er riktig at både vektøking og brystspreng er bivirkninger som kan forekomme. Du bør derfor følge opp kontroll hos gynekologen din og bruke provera en begrenset periode for å få kontroll over livmorblødningene.

Med en slik problemstilling som du beskriver med blødninger og polypp i livmor er det ikke strengt tatt nødvendig å ta hormonprøver. Det er alltid en fordel å ta legemidler til omtrent samme klokkeslett for å få mest mulig stabile serum konsentrasjoner. Provera absorperes raskt men har en lang halveringstid på omkring 50 timer, det er derfor ikke noe problem om tidspunktet du tar provera på dagen varierer litt.