Ekspertsvar

Veronica: Hei! Jeg er 47 år, kvinne. Fortsatt regelmessig mens, men har voldsomme humørsvingninger, angst, uro og nedsatt sexlyst. Må tilføye at jeg har slitt med depresjoner opp gjennom årene, men går ikke på noen form for medisiner. For 10 mnd siden sluttet jeg helt å drikke alkohol, etter å ha konsumert vin og øl nesten daglig de siste 5 årene. Og hatt et moderat alkoholbruk siden jeg var 20. Jeg har begynt å trene kondisjon, styrke og lette yogaøvelser 5 ganger per uke. Spiser sunt og drikker masse vann, ferskepressede juicer, og grønn og hvit te. Mitt spørsmål er om hormonene blir mye påvirket av at man slutter helt å drikke alkohol? Kan disse store endringene i kroppen påvirke overgangsalder og plagene ifb med dette? Kan dette ha fremskyndet begynnelsen på min overgangsalder? Håper på svar, da jeg ikke har funnet så mye om dette temaet ellers på nettet. Takk!
Lege Bernt svarer: Så bra at du har tatt tak i livet ditt og sluttet å drikke, begynt å trene både styrke og Yoga å spise sundere. Det du har gjort nå vil alt normalt redusere og også kunne utsette overgangsalder plager. Normalt vil disse endringen også påvirke humørsvingninger, uro, nedstemthet og nedsatt sexlyst i en positiv retning, men skjønner at den effekten til nå ikke er tilstrekkelig.
Alkohol i for store mengder blir alltid en belastning og fører til et mer uregelmessig liv og en stressbelastning på kroppen som kan fremskynne overgangsalder. Et mer moderat alkohol inntak trenger derimot ikke virke negativt inn på overgangsalder. Normalt vil det å slutte å drikke når du har hatt et for stort alkoholforbruk alltid ha positiv effekt og redusere overgangsalder plager - men du er i en alder hvor hormonproduksjonen din er på vei ned så det er ikke gitt at det å kutte alkoholen er nok til å fjerne plagene.
En annen problemstilling er at alkohol i fettvev hos kvinner omdannes til østrogen aktive stoffer, så i noen tilfeller kan det å slutte brått også tenkes å redusere østrogen aktivtet og dermed bidra til å utløse og forsterke plager. Dette siste må imidelrtid ikke få deg til å begynne å drikke igjen og i alle fall ikke store mengder alkohol, men et moderat forbruk har neppe negative effekter på overgangsalder plager.
Når du leser dette skjønner du at problemstillingen er sammensatt. Når du er 47 og nærmer deg overgangsalder er hormonproduksjonen på vei ned og da er kroppen følsom for selv små forandringer og spesielt følsom for alt som øker stress nivået. Alle former for stress vil fremskynne og forverre overgangsalder plager.
Det er derfor veldig viktig at du sover godt, minst 7 - 8 timer hver natt.