Ekspertsvar

Bekymret: Hei! Fikk for flere år siden lagt inn silicon protester i brystene, disse ligger under brystmuskelen. Hvordan anser du sjansen til å kunne kjenne om man har kul i brystet? Har forøvrig tenkt å få disse fjernet for jeg er lei av hele opplegget og nærmer meg 40 år så tenker det kan være greit uansett mtp mammografi. Veldig bekymret for dette om dagen
Brystkreftekspert Ellen svarer: Kjære bekymret!
Du har ingen redusert mulighet for å kjenne kuler i brystene når du har proteser under brystmuskelen. Mammografikvaliteten kan være litt dårligere fordi man ikke kan presse brystene så mye i apparaturen, men det utgjør ikke så stort problem. Det anbefales ikke å ta mammografi før man fyller 50 år med mindre det er noen kjente risikofaktorer som f.eks. mange tilfelle av brystkreft i familien. Jeg synes ikke at din engstelse for brystkreft, skal gjøre at du fjerne protesene dine nå. Men dersom du føler ubehag med å ha proteser, så kan det selvfølgelig være aktuelt å fjerne dem.

Hilsen Ellen