Bernt svarer om nattesøvn og litt til

Unknown
Dato
Tirsdag 8. november
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Emma: Jeg har begynt å bruke Femarelle mot overgangsplager- med veldig god effekt. Men- etter å ha tatt produktet en måneds tid, har jeg nå fått konstante blødninger. Jeg opplevde det samme da jeg brukte Activelle annen hver dag. Jeg vil gjerne unngå hormoner, og fortsette på Femarelle som ellers ikke gir meg bivirkningene jeg opplevde med Activelle ( hodepine, kvalme). Er det noe jeg kan gjøre for å slippe blødningene? Vil det gå over etter en tid med bruk av preparatet?
Maya: Hvilke erfaringer har du hørt om Feminol? Kan man kombinere progesteronkrem og Feminol? Formålet er å forebygge PMS plager som humørsvingninger og labilitet. Er 50 år og siste 2 årene har syklusen vært meget uregelmessig.
Bernt svarer: Jeg har ingen erfaring med Feminol, det skyldes rett og slett at det er veldig mange sammensatte naturstoffpreparater på markedet og at jeg som lege har valgt å forholde meg til de produktene av denne typen hvor det foreligger dokumentasjon av effekt.

Jeg kjenenr ikke til at det foreligger noen form for produktspesifikk dokumentasjon på effekt av Femidol. Jeg har hatt flere møter med produsenten som for mange år siden lovet at det skulle komme slik dokumentasjon - så vidt jeg vet foreligger det fremdeles ingen studier som viser effekt av produktet. Derfor er det vanskelig å anbefale et slikt produkt med så mange ulike ingredienser - jeg vet rett og slett ikke om det har effekt.

Skulle du likevel velge å bruke det, kan jeg ikke se noen problemer å kombinere det med progesteron krem.
NN: Kvinne 52 år. Gift i 17 år m. "beste elsker" Siste 5 år har jeg mistet lysten på sex. Før var det samleie og kos opptil 4 ganger pr dg. Føler meg oppbrukt. Dette problem begynner å "tære" på forholdet, som gir meg dårlig samvittighet ovenfor ektefellen som har stort behov for sex og han føler seg stadig avvist. Dette er diskutert gjentatte ganger mellom oss og jeg legger all skyld på meg selv. Jeg var i overgangsalder før 40 år, også er jeg plaget med kroniske revmatiske smerter nesten daglig. Dette er ingen god Ikke fremtid for noen av oss. Ellers er alt som det skal i fotholdet, men min lyst er ikke der.
Bernt svarer: Sexlyst får vi ikke hvis vi ikke er i form og har litt overskudd. Kroniske helseplager som vi går med gjør at vi også går med en kronisk stress belastning i kroppen som vil redusere lysten. Blir plagene for dominerende kan lysten forsvinne helt - desverre. Dette er et problem ved de fleste kronisk sykdommer og plager - overskuddet og lysten på sex reduseres mere eller mindre - hvor mye den reduseres varierer veldig fra person til person.

Du vet hvordan det er å ha masse sekslyst og hvor godt det er å dele et aktivt sexliv med en partner du er glad.

Det beste rådet jeg kan gi deg for å få dette tilbake er at du går til legen din, eller til en lege som kan undersøke deg grundig og retter opp det som måtte være av ernærings mangler , hormonelle ubalanser og andre helseubalanser i kroppen din.

I ditt tilfelelt trenge du helt klart hjelp til også å redusere de revmatiske smertene og få mindre overgangsalderplager.

Du føler deg sliten og oppbrukt og trenger en timeout, hvor du tar helt fri og bruker tid på deg selv. Hvil ut, stress ned, få på plass en god nattesøvn, spis sund og deilig mat, gå turer, ha tid til deg selv og partner.

anonym: Jeg er ei aktiv kvinne på 30 år. Har et sundt kosthold. Spiser mye grønnsaker og fisk. Knekkebrød med proteinrikt pålegg!!2 frukt per dag. Havregrøt til frokost med kun kanel. Drikker kun vann og te. ALDRI BRUS!!
Har kuttet ut kaker og godterier!! spiser ca 1500kcal.
Jeg har to unger. Ett år før min siste fødsel for 2 år siden fikk jeg fjernet en 15 cm stor cysyte og høyre eggstokk. Nå har de oppdaget en stor cyste på den venstre . Må kanskje fjerne den. har veldig lyst på ett barn til,men vet ikke om jeg tør med den store cysten. Jeg er redd for å fjerne den . Vil ikke komme i overgangsalderen nå.det er altfor tidlig. Jeg har slitt mye med vektøkning etter siste svangerskap. Har lavt stoffskifte.
Jeg trener mye. 4-5 gang i uka. Går på de hardeste timene. zumba ,spinning og styrketrening.Røyker ikke og drikker to glass kunn i selskap!
Veide meg på ei vekt som måler fettprosent, muskelmasse,vann, bein.Bmi.osv..Jeg fikk sjokk. hadde en veldig høy fettprosent og en biologisk alder på 44 år. Blei kjempelei meg. Er det overgangsalderen som kommer?? Hv kan jeg gjøre. orker ikke en kjempestreng lavkarbokur. da blir jeg umulig å være i lag med. Mister all energien min da
Bernt svarer: Obs! det var en sammensatt problemstilling som jeg ikke umiddelbart kan gi deg en løsning på. Tror du bør gå til en lege som kan se på hele deg og begynne å nøste.

Umiddelbart er jeg enig med deg, at kostholdet ditt virker sundt, men jeg troer 1500kcal for deg kanskje er litt lite hvis du trener og er så aktiv som du skriver at du er. Men dette passer jo absolutt ikke med at du har en kropps-sammensetning med høy fettprosent og sliter med overvekt.

Du har lavt stoffskifte, er det godt regulert? Hvis stoffskiftet kom etter 2 svangerskap samtidig med vektøkningen er det ofte en hormonell sammenheng - få dette nærmere undersøkt.

Har du et primært høyt stoffskifte, eller er det sekundært pga langvarig stress belastning som ofte blir verre etter dårlig nattesøvn og uregelmessige spisevaner etter fødsel.

Noen spørsmål du bør stille deg selv:

- Spiser jeg regelmessig?
- Sover jeg sammenhengende og godt
- Er det for mye stress i livet mitt, på jobb, hjemme?
-Er jeg like flink til å slappe av og koble ut som jeg er til å trene og presse meg.

Tror du bør starte med å gå til lege å ta blodprøver, sjekke hormon og ernæringstatus. Samtidig kan du jo logge hva du spiser, drikker, hvor mye du sover og mosjonerer i 2 uker - når du har gjort det kan det jo tenkes at du ser ting du driver med som bør forandres. En slik logging gir ofte informasjon om uvaner vi er flinke til å fortrenge. Har for eksempel flere eksempler på mennesker som tror de sover godt - men som i virkeligheten sover alt for lite.
Petra: Så på "legene" de sa det var så farligt med soya produkter .er det det?
kvinnene i østen spiser jo mye soya oe har nesten ikke overgangs plager.alt er jo snart farligt ,men trodde i USA som de bruker heste østrogen til kvinnene burde vore mer red det ?
Bernt svarer: Kvinner i Asia som spiser mye soya har mindre overgangsalder plager, det er godt dokumentert. De har også betydelig mindre hjertekarsykdommer, beinskjørhet og brystkreft. Menn som spiser mye soya har både mindre protatakreft og tykktarmkreft og de har som kvinnene også mindre hjertekarsykdommer og beinskjørhet.

Det er ingen tvil om at soya er et sundt næringsmiddel som beskytter mot mange av de viktigste livsstils sykdommene vi plages av i vår vestlige kultur.

Hvis vi ser på hva som skjer med japanske og asiatiske kvinner som flytter til USA, vil de utvikle mere av disse livsstilsykdommene etter hvert som de adapterer til amerikansk livsførsel. Går vi til andre generasjons japanske kvinner i USA har de nesten samme hyppighet av brystkreft, beinskjørhet, hjertkarsykdommer og overgangsalder plager som amerikanske kveinner.

Soya er kort og godt det næringsmiddelet/matvaren med best dokumenterte helseforebyggende virkning.
Heidi: Må man bruke gestagen når vi bruker østrogenplaster ?jeg tok ut hormonspiralen pg av mange bivirkninger Har nå kobberspiral.er begynnt å bruke estradot ,men bruker naturlig progesteronkrem natpro ,er det bra nok beskyttelse ,vil ikke bruke mer hormomhermerer,har det så bra nå.bruker 0,50 estradot og 10 mg vagifem.smører meg med en god klatt natpro fra dag 12 og til mens starts ,3,3 % naturlig progesteron.
Bernt svarer: Hvis du bruker østrogen plaster over lengre tid, vil bruk av gestagen redusere riskoen for livmorhulekreft som vil øke litt hvis du bare bruker østrogen.

Men det hjelper også hvis du bruker naturlig progesteronkrem - progesteron er jo det naturlige gestagenet. Mange leger mener at dette ikke er nok fordi naturlig progesteron har kort halveringstid - men det er bedre enn ikke å gjøre det - og du kan med god samvittighet smøre på litt oftere. Du kan jo også kompensere selv med å gå litt oftere til kontroll hos gynekologen din.

Når det er sakt så vil jeg nok anbefale deg å begrense bruken av estradot til en 3-5 års periode. Når du slutter vil jeg anbefale akupunktur i kombinasjon med Femarell eller Nutri5 - to soyaprodukter vi har god erfaring med for å dempe overgangsalders plager.
Mickeline: Jeg er 51 år og har de vanlige svettetoktene - og svært uregelmessig mens - dette har jeg hatt i ca et år men det er ikke så stort problem. Det som plager meg mest akkurat nå er at jeg blir så raskt sulten etter måltider. Spiser sundt - lavkarbo med masse grønnsaker, rent kjøtt eller fisk etc og ganske store porsjoner men likevel blir jeg SVÆRT sulten bare etter 2 timer ca - særlig om kvelden, da kan jeg spise utrolig mye og blir bare ikke mett. Dette har jeg opplevd av og til i dagene før mensen men nå er dette problemet nesten konstant. Det er så ille at jeg ikke klarer å konsenterer meg om noe annet. Er dette vanlig? Hva kan jeg gjøre?
Bernt svarer: Du er nok i begynende overgangsalder som du skjønner selv.

Å bli raskt sulten etter måltidene, særlig om kvelden er også en typiske overgangsalder plage. Mange kvinner går av den grunn også ofte opp i vekt i overgangsaldern. I overgangsalder er det flere hormoner som reduseres, dette medfører ofte mindre muskelmasse og en langsommer metabolisme. Kvinner i 40 - 50 årsaldern blir i tillegg ofte mindre aktive og kommer lett i en situasjon hvor de får i seg mere kalorier enn de forbruker og pådrar seg lettere vektøkning.

I og etter overgangsalder øker risiko for hjertekar sykdommer, hvis du i tillegg får vektøkning gir det ytterligere risiko økning ikke bare for hjertekar sykdom men også for brystkreft og beinskjørhet.Skal du unngå vektøkning i overgangsalder må mange redusere kalori inntaket i denne peridoen med 200 - 400 Kcal om dagen.

Forsøk på reduksjon i kalori inntak kan igjen gi mindre metthetsfølelse og mere sultenhetsfølse og det er lett å komme i en vond sirkel.

Tips for å kontrollere appetitten og redusere sultfølsen er å spise mat med mye fiber, det er mat som er mere tungt fordøyelig og som gir en bedre metthetsfølelse. Ofte forveksles tørste med sult. Når du føler deg sulten bør du starte med å drikke et glass vann og vente 20 minutter å se om sultfølelsen gir seg.

Når du spiser bør du spise saktig å nyte maten så du gir hjernen tid til registrere måltide og føle seg tilfreds. Men det viktigste er nok å spise regelmessige måltider og heller oftere og mindre måltider - aldri hoppe over frokost. Du kan også passe på å ha noen drikke måltider til faste tider, grønnte, et glass vann mellom måltidene etc.
anonym: Hallo Bernt! Jeg har nå brukt Østrogenplaster i 3 år, og har nå de siste månedene småblø ofte. Dette er noe nytt, skal det være sånn? – eller bør jeg kontakte lege? Takknemlig for svar
Bernt svarer: Har du brukt østrogenplaster alene i 3 år og begynt å småblø ofte bør du kontakte gynekologen din.

Alle som bruker østrogen alene bør kontakte gynelog og lege ved småblødninger fordi det østrogen over lengre tid alene øker risko for endometrie hyperplasi og endometriekreft(livmorhulekreft). Tillegg av et gestagen i 12 dager pr. syklus reduserer denne risikoen betydelig hos kvinner med uterus i behold. Gjennombruddsblødninger og småblødninger kan forekomme i løpet av de første behandlingsmånene. Men dersom gjennombruddsblødninger og småblødninger oppstår etter en tids behandling eller vedvarer etter at behandling er avsluttet bør det alltid undersøkes nærmerer og utredes mhp årsak.