Ellen kan det nyeste om brystkreft

Unknown-1
Dato
Tirsdag 15. november
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

anonym: Vi har hørt mye om østrogen og brystkreft. Hvilken rolle spiller progesteron?
Ellen svarer: Progesteron spiller nok en mindre rolle enn østrogen. Trolig skyldes det bl.a. at vi kjenner mindre til progesteronets rolle. Likevel fraråder vi bruk av progesteronkrem og tabletter på linje med de råd vi gir vedrørende østrogen. Progesteron kan ha østrogenlignende effekter og det er som kjent uheldig med tanke på brystkreftutvikling. Tilstedeværelse av såkalte progesteronreceptorer i brystkreftsvulster er med på å bestemme om og evt. hvilken type etterbehandling pasienter skal ha etter brystkreftoperasjon.
mette: Hei!

Legen min har rådet meg til å hoppe over annenhver mammografiundersøkelse.
Jeg er helt frisk, har aldri brukt hormoner og ingen i familien min har brystkreft, så hun mente at jeg ikke trengte å utsette meg for denne stråledosen. Hva mener du?
Ellen svarer: Hei!

Jeg vet ikke hvilken alder du har, men antar at du er i aldersgruppen 50 til 69 år som får innkalling til offentlig mammografiscreening annethvert år. Mitt svar er at du bør møte til disse undersøkelsene annethvert år. Det kommer stadig rapporter i tidsskrift og aviser som uttrykker skepsis til mammografiscreening. Hovedårsaken til dette er at det kan oppdages forandringer i brystene som ved grundig undersøkelse ikke viser seg å være brystkreft, men såkalt overdiagnostikk. Det betyr at noen kvinner får tatt en "unødvendig" biopsi i brystet. Problemet er at vi per i dag ikke har noen annen metode til å avklare om en forandring i brystet er farlig eller ikke, uten å ta en biopsi der nålprøve og billeddiagnostikk ikke har gitt konklusivt svar. Det må understrekes at i de aller fleste tilfelle klarer vi å finne ut om en mammografisk forandring er godartet eller ondartet uten at det må tas en biopsi.
Kreftregisteret er nå i gang med en evaluering for å se om screeningen er nyttig.
Strålebelastningen ved mammografi annethvert år regnes ikke som skadelig på noen måte.
Det er kun ca. 5% av brystkreft som er arvelig, de aller fleste brystkrefttilfelle oppstår helt spontant så selv om du ikke har noen spesielle risikofaktorer, så er det i seg selv ingen grunn til ikke å gå til mammografi.
helene: Et enkelt spørsmål: hva vet du om grønn te?
Har hørt at 3 kopper per dag forebygger kreft. Er det så enkelt så bør det tilsettes drikkevannet!
Ellen svarer: Hei på deg!

Nå spør du om noe som jeg ikke har spesiell kunnskap om, men det jeg har lest om temaet, er at grønn te kan være gunstig for helsen. Det foreligger imidlertid ingen nasjonale anbefalinger om at vi bør drikke grønn te hver dag på linje med anbefalinger om inntak av f.eks. 5 frukt og grønt daglig. Kunnskapsgrunnlaget er muligens litt for dårlig til å gå ut med slike anbefalinger. Beklager at jeg ikke kan gi deg et bedre svar. Personlig er jeg ikke så glad i grønn te og er glad for å slippe å pusse tennene i tevann!
tysbast: hei.
er 57 år.
lang historie om feilmedisinering fra en gynekolog. to ganger! helt jævlig!
dette førte til stor ubalanse i kvite blodlegemer.
mitt østorgeninnhold falt unormalt drastisk.slimhinnene tørket helt ut. min daglige orgasme forsvant- nesten. jeg vil ikke miste den. jeg vil også fortsatt ha et erotisk liv. har begynt med østrogenplaster. (fra august) kroppen tar opp nå. bruker også vagifem 25mg 2 ganger pr uke.bruker progesteromkrem av jamsrot.(siden mars). i dag fikk jeg målinger om at dette ikke blir tatt opp i kroppen.
hvordan skal jeg få nok progesteron? spiral? tabletter? hvordan få balanse i alt dette?
tusen takk for svar!

Ellen svarer: Hei!

Hei!

Man tror ikek at det er nok å ta progesteronkrem for å balansere den ugusntige effekten av østrogen på livmorslimhinne. bare østrogen i lang tid gir uregelmessige celler og evt kreftutvikling i livmoren. Du kan få nok progesteron på 3 måter.
1. Supplere plasteret med hormonspiral. Da vil du ikke få mens-
2. Ta en tablett eller et som inneholder både progesteron og østrogen i kombinasjon- fix ferdig!
3. Ta progesteron tabletter 10 dager hver måned i tillegg til plasetert, evt ta det med 2-3 månered intervall. Det vil gi mens. Skal du ta det sjeldnere enn en gang hver måned, bør du sjekkes hos gynekolog med ultralyd av og til.
Håper det var det du lurte på.
Hilsen Åsle-Marit